Basis Roei Opleiding (2019) Aan de opleiding 2020 wordt gewerkt : start medio april.

Als je nog niet kunt roeien (en dat geldt voor de meeste nieuwe leden) stroom je in beginsel in in de basis roei instructie. Hier leer je in 1 seizoen van april tot oktober (of eventueel kun je ook wat meer tijd nemen) te roeien en te sturen (sturen is met alle bruggetjes in het Reeuwijks Plassengebied een echte uitdaging) in een 5 mans boot (4 roeiers en een stuur). Na het behalen van je zogenaamde basis roei diploma kun je zelfstandig (dwz zonder instructeur) met een ploeg op de plassen roeien.

Elk jaar leiden we zo’n 40-50 mensen op in de basis roei opleiding. Omdat de belangstelling voor het leren roeien de afgelopen jaren is toegenomen en we tegen onze maximale capaciteit aanliepen, zijn we momenteel bezig de opleiding wat anders in te richten. De preciese details zijn op dit moment nog niet helemaal bekend. De inschrijving voor de opleiding staat echter al wel open. Om je in te schrijven klik hier.

In grote lijnen zal de opleiding als volgt verlopen.
In de eerste periode zal je 2x per week instructie krijgen van een ervaren instructeur. Je zult daarbij zowel in de boot (meestal een 4 persoonsboot met een stuur), in de roeibak (een soort boot die echter vast ligt aan de kant en waar je wat gemakkelijker aanwijzingen van de instructeur kunt krijgen) en op de ergometer (een roeiapparaat zoals je die ook in sportscholen tegenkomt, wij hebben er daar 11 van staan) instructie krijgen.

Als je eenmaal de eerste beginselen onder de knie hebt, zullen we ons richten op meters maken. In die periode zal je 1x per week intensief geïnstrueerd worden en 1x per week zal je met een aantal andere cursisten zelfstandig gaan roeien en je richten op specifieke opdrachten die je van je instructeur hebt meegekregen. Geleidelijk zal er daarna ook aandacht gegeven worden aan het sturen door smalle doorgangen en (lage) bruggen. Daarvoor is het nodig dat je de stuurcommando’s beheerst. Deze heb je geleerd tijdens de theoriemomenten die tijdens de eerste weken zijn ingebouwd.
Het aantal lessen zal afhankelijk zijn van je vorderingen. Wij verwachten dat de meeste cursisten ongeveer 20 lessen nodig hebben (met daarnaast zelfstandig oefenen).

We zullen op verschillende momenten de basisroeiopleiding starten. Een groep zal ongeveer uit 16 roeiers bestaan. De eerste en mogelijk ook de tweede groep zal half april starten. We verwachten ook einde mei met een groep te starten. Ook kort na de zomer zal een groep starten.

Na afloop van de instructieperiode zal je laten zien dat je de roeibeweging voldoende beheerst en dat je de boot veilig kunt besturen (van en naar de steiger en door vaarten en onder bruggen). Als dit op orde is ontvang je het diploma basisroeiopleiding en kun je vervolgens zelfstandig met een ploeg gaan roeien.

Aan het einde van het seizoen is er een feestelijke avond waarin de diploma’s officieel zullen worden uitgereikt. Dit is ook het moment dat jullie als cursisten de instructeurs bedanken. Een avond die je niet wilt missen.
Hoewel de instructie/opleiding in de contributie is inbegrepen, vragen we wel een bijdrage aan deze feestelijke avond (€20,- welke bij inschrijving wordt geïncasseerd). Overigens zorgen de cursisten voor de organisatie van de feestavond.

Voor meer informatie of vragen: basisinstructie@roeienzeil.nl