Basis Roei Opleiding (2020)

Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’ > Basis Roei Opleiding 2020.

Als je nog niet kunt roeien dan begin je in principe met de zogenaamde Basis Roei Opleiding (‘BRO’). Hier leer je in één seizoen van april tot oktober (of eventueel kun je ook wat meer tijd nemen) te roeien en te sturen. En dat sturen is met alle bruggetjes in het Reeuwijks Plassengebied een echte uitdaging! Je leert roeien in zowel een 3-mans als in een 5-mans boot (2 of 4 roeiers en een stuurman/-vrouw). Elk jaar leiden we zo’n 40-50 mensen op in de basis roei opleiding. Na het behalen van je roeidiploma kun je zelfstandig (d.w.z. zonder instructeur) met een ploeg op de plassen roeien.

Startdata

Dit jaar starten twee groepen cursisten: een eerste groep start op zaterdag 18 april en een tweede groep op zaterdag 30 mei. De startdatum is uiteraard onder voorbehoud van de dan (eventueel) geldende regels en aanbevelingen van de Overheid, NOC-NSF, KNRB en KNWV betreffende het terugdringen van het Corona virus. Als het roeien en het geven van roei-instructie op genoemde data nog niet mogelijk is, dan zullen de lessen zo spoedig mogelijk nadat de situatie weer genormaliseerd is, aanvangen.

Hoe is de roei opleiding opgebouwd

Je gaat twee keer per week roeien en kunt daarbij kiezen voor (structureel) de zaterdag en de dinsdag óf de zondag en de donderdag. De lessen in de weekenden beginnen om 14.30 uur en door de week om 19.00 uur. De lessen duren twee uur. Op de woensdagavond vóór de startdatum van iedere groep is er een kennismakingsavond waar we de details van de opleiding zullen doornemen. Een tweetal theorielessen is eveneens onderdeel van de opleiding.

In de eerste periode krijg je 2 keer per week instructie van een ervaren instructeur. Je oefent daarbij in de boot op het water, in de roeibak (een soort boot die echter vast ligt aan de kant) en op een ergometer (een roeiapparaat zoals je die ook in sportscholen tegenkomt). Als je de eerste beginselen onder de knie hebt, mogelijk na zo’n 12 lessen, zullen we ons richten op meters maken. Vanaf dat moment krijg je 1 keer per week intensief begeleide instructie en 1 keer per week zal je met een aantal andere cursisten zelfstandig of met beperkte begeleiding gaan roeien en je richten op specifieke opdrachten.

Daarna zal er geleidelijk meer aandacht gegeven worden aan het sturen door smalle doorgangen en onder lage bruggen door. Gemiddeld zijn cursisten na 20 tot 25 lessen (afhankelijk van individuele vorderingen) klaar voor het afrondende roeiexamen. Deze examens vinden plaats op verschillende data tussen begin augustus en begin oktober, ook hier afhankelijk van de individuele vorderingen. Onderdeel van het examen is een leerzame én supergezellige “Sluizentocht” dwars door Gouda.

Aan het einde van het seizoen is er een feestelijke avond – georganiseerd door de cursisten als bedankje voor de instructeurs – waarin de diploma’s officieel zullen worden uitgereikt. Een avond die je niet wilt missen. Hoewel de instructie/opleiding in de contributie is inbegrepen, vragen we wel een bijdrage aan deze feestelijke avond (€20,- welke bij inschrijving wordt geïncasseerd).

Aanmelden?

Wil je je aanmelden voor de basisroeiopleiding? Daarvoor schrijf je je in als lid van de vereniging, via het inschrijfformulier op de website. Na je inschrijving ontvang je je persoonlijk inloggevens van ‘mijn roeienzeil’. Daar kun je je aanmelden voor alle activiteiten van de vereniging, ook voor de basisroeiopleiding. Bij aanmelding kun je ook aangeven welke dagen jou het beste schikken. Mocht je na (maximaal) 4 roeilessen onverhoopt concluderen dat het roeien je niet bevalt en je wilt stoppen, dan kun je je lidmaatschap per direct (schriftelijk) beëindigen en wordt het volledige lidmaatschapsgeld gerestitueerd.

Je bent ook van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen bij onze vereniging op de Open Dag op 16 mei a.s. vanaf 11.00 uur. Zie de informatie hierover elders op deze website.
Voor meer informatie of vragen: basisinstructie@roeienzeil.nl