Jeugdzeilen: Wedstrijdploeg Optimisten

Wil je leren wedstrijdzeilen?
Effectief hoog aan de wind varen, messcherpe overstag-manoeuvres, plat voor het lapje voor de wind of af-kruisen? Leren hoe jij je boot  met plezier zo snel mogelijk kan laten varen? Spelenderwijs het oefenen van wedstrijd-starts en boei-rondingen met een slimme gebruikmaking van de wedstrijdregels?

Wil jij jouw zeilniveau (vanaf CWO-2) naar een volgend level tillen en zie jij uitdagingen in het wedstrijdzeilen? Dan ben je, op uitnodiging, welkom bij de wedstrijdploeg.

Bij deelname wordt er inzet verwacht van zowel het kind als de ouder(s). Denk hierbij aan het deelnemen aan wedstrijden (zie wedstrijdschema); het vervoer van optimisten, coachboot en kinderen van en naar externe wedstrijden. Maar vooral het actief deelnemen aan de trainingen op de eigen plas is belangrijk. Naast de trainingen zullen we verschillende wedstrijden op verschillende plekken meevaren. We gaan samen met de wedstrijdploeg de Combiwedstrijden Rotterdam af, hierbij gaan de rib en een coach mee om de beginners te begeleiden tijdens het zeilen. Het meedoen met de wedstrijdploeg kan alleen in overleg met/op uitnodiging van de hoofdinstructeur: opgeven via optimisten@roeienzeil.nl.

Het seizoen van 2022 start op zondag 1 mei. De reguliere trainingen  lopen door tot en met zondag 26 juni. Als we een externe wedstrijd varen vervalt de reguliere zondagmiddag training. Voor de thuisblijver(s) is het mogelijk om mee te varen met de Optimisten Gevorderden. Het naseizoen begint op zondag 28 augustus en de laatste les van seizoen 2022 zal plaatsvinden in het weekend van zondag 30 oktober.

Daarnaast zullen we elke woensdagmiddag van 16.30 tot 19.00 het water op gaan. We beginnen woensdag 4 mei 2022 met de eerste woensdagmiddag les. Woensdag 6 juli 2022 is de laatste les voor de zomerstop.
Woensdag 24 augustus 2022 pakken we de draad weer op tot woensdag 26 oktober 2022. De woensdagmiddag lessen zullen zoveel mogelijk verzorgd worden door Sjoerd Schouten en Esmée Baars.

Wedstrijdschema

 • Combi Rotterdam – Watersportvereniging Binnenmaas – zondag 22 mei 2022
  Laan van Moerkerken 27A, 3271 AH Mijnsheerenland
 • Combi Rotterdam – Watersport Vereniging ‘Aegir’ – zondag 12 juni 2022
  Prinsemolenpad 4, 3054 XM Rotterdam
 • Combi Rotterdam – Koninklijke Roei- en Zeilveereniging ‘De Maas’ – zondag 19 juni 2022
  Veerdam 1, 3016 DD Rotterdam
 • Combi Rotterdam – Rotterdamsche Zeilvereeniging – zondag 26 juni 2022
  Kralingse Plaslaan 113, 3062 CD Rotterdam
 • Combi Rotterdam – Goudse Watersportvereniging Elfhoeven – zaterdag 2 juli
  Platteweg 73, 2811 HR Reeuwijk
 • Combi Rotterdam – Roei- en zeilvereniging Gouda – zondag 3 juli 2022
  Notaris D’aumerielaan 35, 2811 HS Reeuwijk
 • Combi NL-finale – hierover zal gedurende het seizoen meer bekend worden.

De kinderen mogen voor de wedstrijden gebruik maken van het materiaal van de club (indien beschikbaar). Er is een aantal kinderen dat inmiddels een eigen optimist heeft. Dit is voor de startende wedstrijdzeiler geen must, maar wel prettig! Zowel bij het varen van wedstrijden als bij de trainingen. Als je een eigen optimist hebt raden we je aan deze te gebruiken bij de trainingen en wedstrijden! Dit zodat iedereen de kans heeft om te oefenen in een degelijke boot en je sneller bekend wordt met je eigen materiaal.

Bij het zeilen van wedstrijden wordt er van alles verwacht van de ouders. Bijvoorbeeld dat zij gezamenlijk de kinderen en het materieel naar de wedstrijden (en terug) rijden. Hiervoor wordt een schema gemaakt. Ook als u geen trekhaak of dakdragers hebt, is het fijn als de ouders meegaan. U kunt kinderen, roeren, zwaarden etc. meenemen in de auto. Er is ook inzet nodig om ter plekke het materieel wedstrijdklaar te maken en op te ruimen.

Aan het begin van het seizoen zullen de ouders samenkomen om elkaar beter te leren kennen, kennis te maken met de coaches, een planning te maken voor het vervoer van en naar wedstrijden en een korte uitleg te krijgen over het seizoen.

Bij de wedstrijden die gezamenlijk vanuit de RZVG worden gevaren (zoals de Combi Rotterdam Wedstrijden), zal zo mogelijk hoofdinstructeur Esmée Baars als coach meevaren. Vanuit de RZVG wordt indien mogelijk de Springbok rib beschikbaar gesteld voor de wedstrijden. De coach kan de kinderen op het water aanwijzingen geven en zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld de lunch wordt uitgedeeld. Het is fijn als er ouders met een KVB2 (klein vaarbewijs twee) zijn, die de rib kunnen besturen op groot vaarwater. Dit zal alleen nodig zijn bij de Combi NL finale die in het naseizoen gezeild zal worden. Het transport van de rib wordt door de ouders verzorgd.

Tijdens wedstrijddagen zitten de kinderen de hele dag op het water. Het is heel erg belangrijk dat zij de juiste kleding aan hebben om droog en warm te blijven en de juiste spullen meenemen aan boord:

– Een wetsuit is vereist (in de zomer kan een ‘shorty’ volstaan minimaal 2mm). In het voorjaar en najaar heb je een dikker wetsuit (minimaal 4 mm) met lange armen en benen nodig).
– Eventueel aangevuld met een spraytop
– Handschoentjes
– Zwemvest
– Zeillaarzen (i.v.m. koud water en hangen)
– Zonnebril/petje
– Muts
– Bidon die aan de boot kan worden vastgeknoopt
– Een klein tonnetje (minimaal 3.6l inhoud) voor zonnebrand, lunch etc.
– Magic Marine Overtop Unisex Brand Sleeveless Rood (25euro) (belangrijk voor herkenbaarheid op het water tijdens wedstrijden!)