Mijnsheerenland

Binnenmaas 25 juni 2015 (2)25 Juni 2015. Negen roeiers in twee auto’s gaan op weg naar een roeidag in de Hollandse delta. De watersport vereniging “Binnenmaas” ligt aan de “Binnengedijkte Maas”. Ooit een zijarm van de Oude Maas. Sinds 1956 is er echter geen open verbinding meer. Als je vanuit de vereniging over het weidse water van de Binnenmaas negen kilometer verderop gevaren bent en langs Puttershoek gekomen nog verder wilt heb je pech. In het dorp van Kees Verkerk moet je rechtsomkeert maken. We varen in twee 4-en met stuur, de Stau ( een prachtige cederhouten boot van 50 jaar oud waarover de gastheren met liefde spreken) en de Neptunio. In Mijnsheerenland, de startplaats, is het goed toeven voor de rustzoekende Europoorter met iets meer dan een modaal inkomen. De roeiafdeling van de watersportvereniging “Binnenmaas” biedt 24 roeiboten voor haar 100 roeileden èn een aangenaam clubgebouw met een nog aangenamer terras. De gastheren Klaas en Jan maakten het geheel compleet. De route volgend kwamen we in dit deel van de Hoekse Waard langs enkele (hoe kan het anders) molens, nog werkend voor onze droge voeten en een enkel historisch gebouw. Mijnsheerenland is gesticht door de wat onbekende Lodewijck van Praet die er de buitenplaats het “hof van Moerkerken” bouwde. Ooit tijdelijk bewoond door Frederik van Eeden die ons bekender voorkomt en er zijn roman: “Van de koele meren des doods”schreef. Terug in de tijd van de verplichte boekenlijst. Het gebouw is prachtig gerestaureerd en nu in privé bezit. We varen langs de oudste polder uit 1357. Een weetje want het ziet er niet anders uit dan andere polders. Het Deltagebied van Nederland roept associaties op met grootse Deltawerken, de haven van Rotterdam, Europoort en de Maasvlakte maar hier lijkt dat allemaal ver weg. Op deze plek herinnert niets aan de Botlek. We kunnen hier een bever tegenkomen, ijsvogels zien en de zeearend is er weer gesignaleerd. Een ongekend natuurgebied. Ik leerde nooit Grieks en wist niet dat Delta een Griekse hoofdletter was. Sommige dingen vraag je je gewoon niet af…. De oude Griekse historicus Herodotes gebruikte deze naam toen hij de vormovereenkomst met de monding van de Nijl beschreef.

Binnenmaas 25 juni 2015 (5)In Puttershoek, op de helft van de tocht, worden we hartelijk ontvangen door de vrouw van Jan in hun lommerrijke tuin waar comfortabele tuinstoelen, koffie, thee en meloen klaar staan voor rust en lunch. De zon schijnt en het leven is goed. Maar we moeten nog 9 kilometer terug. Met nog steeds prachtig weer en een verse laag zonnebrand nemen we afscheid van Puttershoek en roeien terug naar Mijnsheerenland.

Het blijkt ook een dag van de ontmoeting. De één komt familie tegen en de ander herkent in één van de gastheren een collega uit lang vervlogen tijden. Onverwachts zijn er gedeelde herinneringen. Geen enkel geluid van motoren, dichtslaande portieren of getoeter bereikt dit prachtige plekje. We hebben kennisgemaakt met één van de waterrijke pareltjes van Zuid-Holland en met de vriendelijkheid van deze vereniging. Het was een bijzondere dag en de fauna die we gemist hebben kunnen we in al z’n schoonheid bekijken als de nieuwe film van de makers van “de Nieuwe Wildernis” in september a.s. in première gaat: “Holland, natuur in de Delta”. Ik ga zeker kijken.