Examenzeilen

Gebruik maken van onze boten is gekoppeld aan de CWO diploma’s. Ben je een nieuw lid en ervaren zeiler, maar niet in het bezit van de CWO diploma’s, dan bieden wij je de gelegenheid om  zonder voorafgaande lessen je CWO zwaard of kielboot  1 of 2 te halen. Je begint gewoon met meevaren bij het samenzeilen/coachzeilen op de woensdagavond of zaterdagmiddag. Op deze wijze maak je snel kennis met medezeilers, leer je de vereniging kennen, en met name waar je alle materialen kunt vinden.  Als het allemaal loopt en je weet de weg te vinden kan je via de woensdag& zaterdag  coördinatoren  contact opnemen met de examen /CWO coordinator

Het examen beslaat een theorie- en praktijkgedeelte, maar je kunt ook gebruik maken van de mogelijkheid om alleen theorie te doen en in de mini-zeilweek het praktijkonderdeel af te ronden.

Onderschat het niet. Je wordt getest op je vaardigheden met een kielboot.  Je wordt geacht om zonder motor met de boot veilig de haven te verlaten, voldoende controle te hebben om met 4 bft veilig te varen en ook met behulp van een sliplanding veilig af te meren en de boot weer naar de box te kunnen verhalen.  Voor kielboot 2 komt daar de Man Overboord manoeuvre bij.

De  ervaring heeft geleerd dat het aanleggen met een sliplanding en de Man Overboord Manoeuvre nogal eens de bottleneck bij het examen blijken te zijn.

Voor CWO kielboot 1 zijn we bij onze vereniging wellicht preciezer dan bij andere zeilscholen. Dit komt omdat wij je ook met kielboot 1 de mogelijkheid bieden onze boten te varen (wel met aanvullende eisen). Dit impliceert dat het niet volstaat om te kunnen meevaren als een onderlegd bemanningslid, maar dat je ook zelfstandig de boot moet kunnen aanleggen.

Voor het CWO 2 kielboot examen wordt verwacht, dat je zelfstandig een boot onder normale omstandigheden kunt varen

 

Alle examenvereisten zijn te vinden op www.cwo.nl.

Mochten er nog vragen zijn, dan kan je altijd rechtstreeks contact opnemen.

Gardi Pieters

 

Deze pagina wordt onderhouden door: de Zeilcommissaris