Noord Hollandtocht 16 juni 2024

“Als het golft, dan golft het goed…” 

11 roeiers, 3 fietsen, een C4 en een C2; met dit ‘materiaal’ gaan we de 70 kilometer door Laag-Holland roeien.

Alkmaar uit krijgen we de wind vol tegen. Het Noordhollandsch Kanaal lijkt wel een golfslagbad. Het is hard werken en best spannend. Maar er zit ook veel ervaring in de boot. Bij Akersloot is de eerste wissel.

We roeien langs het Alkmaardermeer, weer naar het zuiden en komen op de Zaan. In het decor van de prachtige Zaanse Schans worden we gefilmd door toeristen. Oude pakhuizen met namen als ‘Geloof’, ‘Herinnering’ en ‘Liefde’ sieren de kade.

We meren aan bij roeivereniging De Zaan. De fietsers zijn er nog niet. Een misverstand rondom een pontje zorgt voor vertraging en dubbele kilometers.

We roeien naar het oosten, door de smalle Braaksloot met veel woonboten. We hebben wind mee naar het noorden. Dan kilometers lang over de Wijde Wormer naar Neck. Het lijkt wel of er geen wereld meer bestaat buiten onze boot en de ‘sloot’. De stuur trakteert ons op een gedicht:

aan stuurboord ziet u riet
aan bakboord ziet u riet
en verder is er niet

In Neck mag Rob eindelijk de boot uit. Drie afstanden geroeid en nu even rust. We roeien verder door Purmerend.

In Oosthuizen, bij de wissel zien we donkere wolken. We roeien slingerend door riet, afgewisseld met hoge bruggen en af en toe een dorpje. Schermerhorn is net voor onze komst getroffen door onweer en hagel. Andere roeiers moesten van het water.

Het laatste stuk naar Alkmaar is misschien wel het zwaarst. Pijn in de billen, veel kilometers in de benen (sommigen extra veel) en de harde wind die naar tegen is gedraaid. Ook de fietsers hebben vol tegenwind.

Rond half zes komt de C4 aan. Twintig minuten later ook de C2. Beide boten worden met applaus en een medaille ontvangen. Wij roeiers stappen uit en mogen genieten van een heerlijke maaltijd in de zon.

Het was een zware tocht vanwege de harde wind. Maar ook omdat we roeier nummer 12 misten. Rob, Danielle en Paul hebben een extra afstand geroeid. Chapeau!

(25 juni 2024, Alice Nap)

 

 

 

 

 

Comments are closed.