Marathonroeien

Smaken de rondjes plas naar meer en zou je eigenlijk wel eens wat verder willen? Houd je van duursport, avontuur, teamwork en een (beetje) afzien?

Dan is marathonroeien zeker iets voor jou!

Een roeimarathon: (zie ook de KNRB website)

  • is minstens 50 km ver;
  • wordt uitgeschreven als prestatie, estafette of wedstrijd;
  • wordt gevaren in wherrie, C2+ en C4+;
  • wordt op verschillende soorten water gevaren (open water, smalle sloten, stromend water, etc); en
  • kan in binnen- en buitenland worden gevaren.

Marathonroeien is een ‘open’ activiteit binnen de vereniging. Dat wil zeggen dat iedereen met een afgeronde roeiopleiding zich kan inschrijven. Omdat het een groepsactiviteit is, stellen we wel een aantal voorwaarden aan deelname.

De deelnemer moet:

  • fysiek in staat zijn om volwaardig met de groep mee te doen (we streven naar 10 km/uur met een C2). Er mogen door de fysieke condities van de deelnemers geen risico’s voor zichzelf of voor de groep ontstaan;
  • commitment tonen om de tocht tot een goed einde te brengen, meewerken aan de organisatie en zich goed voorbereiden;
  • bereid zijn om aan een goede conditie te werken en met de deelnemers vooraf te trainen. Houd hierbij rekening met 2 x per week vanaf 1 maand voor aanvang aan een prestatietocht en tenminste 2 x per week vanaf 2 maanden voor aanvang van een wedstrijdtocht.

Uit het midden van de marathongroep wordt steeds een organisator per tocht geworven. Die persoon is ook verantwoordelijk voor een goed draaiboek dat ‘up-to-date’ is voor de te roeien marathontocht. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van een ‘standaardopzet’ voor een draaiboek. De draaiboeken, de routekaarten en het overige materiaal worden bewaard voor een volgende keer.

Roeimarathons seizoen 2019-2020
Elk jaar worden er zo’n 30 marathons georganiseerd in heel Nederland. Hieruit selecteren wij er jaarlijks 10. Dit zijn vaak dezelfde als eerdere jaren, maar dit is niet noodzakelijk.

Voor het seizoen 2020 staan de volgende marathons nog op het programma:

Datum 2020 Naam wedstrijd Afstand (km) Vereniging W (wedstrijd)
/
P (prestatie)
12 sept Mastenbroek 53 ZRV Zwolle P
19 sept Lingetocht 57 RV Leerdam W/P
11 okt HORZOL Marathon 51 OSSA W/P

Klik hier voor een sfeerimpressie van de R&Z deelname aan eerdere marathons van het lopende seizoen:
Midwintermarathon 2018
Weerribben-Wiedenmarathon 2019
Elfstedentocht 2019
Haegsche Blufmarathon 2019
Horzolmarathon 2019

Inschrijven
Vanaf begin november kun je je voor deze wedstrijden voorlopig inschrijven via marathonroeien@roeienzeil.nl. Begin januari inventariseren we de interesse voor de verschillende tochten zodat we grofweg weten welk materiaal gereserveerd moet gaan worden. De definitieve inschrijving vindt dan twee maanden voorafgaand aan de marathon plaats via ‘MijnRoeienZeil’.

Marathonbokaal
De allerfanatieksten onder de marathonroeiers dingen elk jaar mee naar de Marathon Roeibokaal! Deze wordt aan het eind van het seizoen uitgereikt aan de roeier/roeister die in het seizoen de meeste marathonkilometers heeft geroeid. De eerste tussenstand voor dit seizoen wordt in april op de site geplaatst.

Contact
Voor meer informatie kun je een mailtje sturen naar marathonroeien@roeienzeil.nl of bellen met:
An van Veen (06-24916091)
Richard Liebrechts (06-12969241)

Nadere informatie
Voor iedereen die begint met marathonroeien raden wij aan het document Aanpak Marathonroeien goed door te nemen. Klik hier.

Houd de maandelijkse nieuwsbrief en Nieuwsberichten op de website in de gaten.
Elke editie van Het Roer bevat een artikel over een roeimarathon.