Voortgezette Roei Opleiding

Voortgezette Roei Opleiding (Diploma C)

Effectiever leren roeien door sportieve roeihaal

Roeien is een technische sport. Door de theorie achter het roeien beter te begrijpen kun je gerichter trainen en leer je zo effectiever roeien. Voor de meesten van ons valt hier meer te halen dan in extra kracht of conditie.

In de Voortgezette Roei Opleiding (VRO) gaan we in tien lessen aan de slag met deze theorie en leren we hoe je beter kunt leren roeien. Het uitgangspunt is een sportieve roeihaal, waarbij je kracht effectief van je voeten via je handen op het water wordt overgebracht, en weerstand en instabiliteit worden geminimaliseerd.

Voor wie? 

De VRO is bedoeld voor roeiers die na de BRO beter willen leren roeien. Bijvoorbeeld om langere afstanden (marathons) aan te kunnen. Of als voorbereiding op de overstap naar wedstrijdroeien in glad materiaal, via een vervolgopleiding.

De VRO is toegankelijk voor mensen met diploma B (BRO) die zich comfortabel voelen bij het roeien. Vaak komt dit neer op BRO + 1 winter roeiervaring. Deelnemers van BRO1 die bij het eerste voorroeimoment al hun diploma halen kunnen in hetzelfde jaar meedoen.

Het behalen van diploma C (na succesvolle afronding VRO) is benodigd om in te schrijven voor de COR of de Skiff opleiding.

Opzet cursus

In de VRO ligt de focus op de sportieve roeihaal. Er wordt getraind op de Breevaart. Er zal geen aandacht worden besteed aan sturen rond bruggen en nauwtes. Overigens wel aan de stuur zelf – specifiek het belang van diens effectiviteit en coaching.

Tien weken lang besteden we op zaterdagmiddag twee uur naast en op het water. Elke week heeft een thema waar we op focussen. We starten steeds met een stukje theorie op de TV in de sociëteit. Daarna gaan we het water op en letten we specifiek op het besproken punt. Achteraf evalueren we, waar gewenst ondersteund door gemaakte video-opnamen.

Tien lessen is natuurlijk niet voldoende om alle aspecten van een sportieve roeihaal volledig te beheersen. We proberen je daarom vooral te helpen om zelf verder te leren. Dit doen we door in te zetten op herhaalbare oefeningen, bootgevoel, de rol voor de stuur en slag, en het samen evalueren.

Er is plek voor 30 deelnemers. Deze delen we op in 5 teams van 6 personen. We roeien in C4+ boten. Elk team heeft één vaste coach, zodat er continue aandacht is vanaf de kant.

Er zijn twee eisen voor het succesvol voltooien van de VRO en het behalen van je C-diploma.

  1. Je bent minimaal 7 van de 10 lessen aanwezig.
  2. Je hebt voldoende begrepen van de theorie en de aangeleerde oefeningen. Dit toetsen we in een theorie-examen. Geen zorgen: als je aanwezig bent geweest moet dit geen probleem zijn.

Wanneer? 

We starten op 13 juli 2024. Daarna is het iedere week, op zaterdag van 13:00-15:00:

20/7, 27/7, 3/8, 10/8, 17/8, 24/8, 31/8, 7/9 en 14/9. Op zondag 15 september is de Goudse Mijl, waar we met alle VRO teams aan mee willen doen.

Kosten

We vragen een kleine bijdrage van 30 EUR voor het eindfeest en overige kosten van de opleiding.

Voor meer informatie mail Erik Visser.