Examen en diploma

Gebruik maken van onze boten is gekoppeld aan de CWO diploma’s. Ben je een nieuw lid en ervaren zeiler, maar niet in het bezit van de CWO diploma’s, dan bieden wij je de gelegenheid om zonder voorafgaande lessen je CWO diploma’s voor zwaard- of kielboot te behalen.  Je vorderingen worden bijgehouden in het watersport paspoort.

Het examen beslaat een theorie- en praktijkgedeelte.  Onderschat het niet. Voor kielboot niveau ‘basis’ wordt je getest op je vaardigheden. Dit zijn: zonder motor met de boot veilig de haven te verlaten, voldoende controle te hebben om met 4 bft veilig te varen, met behulp van een sliplanding veilig af te meren en de boot weer naar de box te kunnen verhalen.  Voor kielboot niveau ‘ervaren’ komt daar de Man Overboord manoeuvre bij.

Voor CWO kielboot niveau’s we bij onze vereniging wellicht preciezer dan bij andere zeilscholen. Dit komt omdat wij je ook met kielboot basis de mogelijkheid bieden onze boten te varen (wel met aanvullende eisen). Dit impliceert dat het niet volstaat om te kunnen meevaren als een onderlegd bemanningslid, maar dat je ook zelfstandig de boot moet kunnen aanleggen.

Voor het CWO kielboot ervaren examen wordt verwacht, dat je zelfstandig een boot onder normale omstandigheden kunt varen.

Alle examenvereisten zijn te vinden op www.cwo.nl/leren-varen.

Mochten er nog vragen zijn, dan kan je altijd rechtstreeks contact opnemen.

Gardi Pieters

 

Deze pagina wordt onderhouden door: de Zeilcommissaris