Algemene informatie

De Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’ behoort tot de grotere roeiverenigingen van Nederland met meer dan 1000 leden. Ons roeiwater is aantrekkelijk met een uitdagend plassengebied, de mogelijkheid om door de stad te roeien, alsmede op rivieren in de nabijheid van Gouda. Daarnaast hebben we voor de wedstrijdroeiers een ongeveer 2 km min of meer rechte baan (de Breevaart) met fietspad, waar prima geroeid en gecoacht kan worden.

Ruim de helft van de leden van de vereniging is roeiend actief, daaronder zijn ook leden die zowel roeien als zeilen. De grootste groep is recreatief roeier en vaart in C-materiaal of wherries (dit zijn de wat bredere boten) op de plassen. Ongeveer 100 leden zijn actief als wedstrijdroeier (zowel volwassenen als jeugd). Zij trainen meestal op de Breevaart in zogenaamd glad materiaal. Daarnaast zijn er circa 50 leden die trainen voor en regelmatig marathons roeien. Ook hebben we een groeiende groep jeugd tussen de 10 en 18 jaar die bij ons leert roeien, aan de junioren competitie of jeugdwedstrijden meedoet. Tenslotte is er de roeivalidatie voor mensen met een beperking die willen (leren) roeien. Want roeien is, soms met aanpassingen, op zich een sport voor iedereen.

Mocht je als nieuw lid actief worden op onze vereniging, dan vinden wij het van belang dat je snel aansluiting vindt bij andere leden en dat je je thuis voelt op onze club.

Als je al kunt roeien, zullen we je helpen om aansluiting te vinden bij een ploeg die past bij jouw ambities en verwachtingen. Dat kan in een wedstrijdploeg zijn, maar ook in een ploeg die meer recreatief met de roeisport bezig is.

Als je nog niet kunt roeien (en dat geldt voor de meeste nieuwe leden) start je in beginsel met de basis roei opleiding (BRO). Hier leer je in 1 seizoen (of eventueel kun je ook wat meer tijd nemen) hoe te roeien en te sturen (sturen is met alle bruggetjes in het Reeuwijks Plassengebied een echte uitdaging) in een 5 mans boot (4 roeiers en een stuur). Na het behalen van je zogenaamde basis roei diploma kun je zelfstandig (dwz zonder instructeur) met een ploeg op de plassen roeien. Voor meer informatie over de start en opzet van de basiscursus, zie hier.

Voor de jeugd is een speciale jeugdinstructie. Hier leer je roeien in een skiff. Instructie is op  woensdagmiddag en/of zaterdagochtend. Voor meer informatie zie hier.

Informatie over de sport roeien is te vinden op de website van de KNRB.

Een keertje kennismaken? Nhttps://knrb.nl/roeisport/wat-is-roeien/eem contact op met de roeicommissaris@roeienzeil.nl voor een afspraak. Of  kom naar de Open Dag, zie Agenda.

Informatie over het lidmaatschap vind je hier.