Algemene informatie

Welkom bij de afdeling roeien van de Roei- & Zeilvereniging “Gouda”!
Roeiers beoefenen hun sport op verschillende manieren. Je kunt op twaalfjarige leeftijd met roeien beginnen, maar ook op je vijftigste of nog later. Je traint fanatiek voor wedstrijden of je maakt een ontspannen roeitochtje door ons water- en vogelrijke gebied. Je kunt het hele jaar roeien behalve als het mist, vriest of stormt. Je doet het in je eentje (skiff), maar meestal met anderen. Roeien is een sport die je nog op hoge leeftijd kunt beoefenen en ook voor mensen met een lichamelijke beperking heeft de RZVG een aantal voorzieningen.

De roeicommissie heeft de volgende doelstellingen:
– Roei instructie verzorgen voor jeugd en volwassenen
– Faciliteren van wedstrijdroeien door jeugd en volwassenen
– Faciliteren van recreatief roeien
– Organiseren van wedstrijden

Opleidingen
Voor de roei instructie maakt de RZVG gebruik van een eigen opleidingensysteem.
Er wordt zowel voor beginners als gevorderden instructie aangeboden. Zie onder de diverse opleidingen meer informatie over de betreffende instructie.

Instructeurs
De instructeur is een voor de vereniging belangrijke vrijwilliger.

De instructie wordt namelijk gegeven door ervaren eigen leden van de RZVG. Instructeurs moeten minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van de diploma’s voor de boten waarvoor zij lesgeven.  Aanvullend op deze praktijkervaring bieden we interne en externe opleidingen voor instructeurs aan. Tijdens deze opleidingen wordt voornamelijk aandacht besteed aan didactiek en veiligheid. Veel van de instructeurs hebben inmiddels de instructeurscursus van de KNRB gevolgd.
Instructeur worden? Mail de roeicommissaris!

Evenementen
Populaire evenementen die georganiseerd worden zijn het midweekroeien, Fifty-fit en roeitochten vanuit de eigen vereniging, zoals de Heksentocht en de Snerttocht.

Wedstrijdroeien
We hebben bij de RZVG een hele actieve competitie-sectie waarin de wedstrijdroeiers zijn verenigd. Het hele jaar door wordt er getraind en er wordt deelgenomen aan vele wedstrijden door heel Nederland.
Naast volwassenen hebben we een kleine maar actieve jeugd-wedstrijdroeiafdeling. Regelmatig worden talenten opgeleid voor NK, EK of zelfs WK.

Recreatief roeien
Niets is lekkerder dan toeren over de Reeuwijkse Plassen! Leden van de RZVG hebben de beschikking over een mooie en grote vloot roeiboten. Om deze boten te mogen gebruiken zijn afschrijfregels opgesteld, inclusief minimale diplomavereisten. De afschrijfregels zijn te vinden in de afschrijfboeken in de wherryloods en giekenloods.

Om een indruk te krijgen waar het recreatief roeien toe kan leiden kunt u kijken naar de korte documentaire van Ilse van Loon waarin we kennis maken met een bijzondere vriendengroep. Elke zondagochtend komen ze samen om een rondje te roeien over de Reeuwijkse plassen. De mannen hebben zo hun maniertjes en rituelen waardoor het roeien soms wel een bijzaak lijkt.

Deze pagina wordt onderhouden door: de Roeicommissaris