12 juni – Gouda Cultuur roeitocht 

Op 12 juni verzamelde een groepje enthousiastelingen zich voor de Gouda Cultuur roeitocht. Omdat iedereen keurig op tijd was, konden we direct op weg naar het ‘Reeuwijks Verlaat’. Nadat iedereen in het sluisje had kunnen aansluiten, roeiden we verder tot aan de Karnemelksloot. Dat smalle stukje water vereist wat stuurmanskunst. De ene kant slippen, en aan de andere kant halen; terwijl de ‘stuur’ stevig tegenstuurt om de boot netjes door het smalle vaarwater te krijgen. Dat viel nog niet mee.

In het centrum van Gouda, bij Swing, op de markt was er koffie en taart en Jolanda. Zij ging de rondleiding voor ons verzorgen. Jolanda bleek een Goudaloog (gids) te zijn. Ze leidde ons langs alle bekende punten waaronder het stadhuis uit 1448, en de 17e-eeuwse Waag, waar kazen werden gewogen. Tegenwoordig is de Waag ook VVV, en kaas- en ambachtenmuseum. Daarna de Agnietenkapel, restant van een voormalig vrouwenklooster, opgericht in de 14e eeuw en gewijd aan St.-Agnes.

In Gouda kom je vanwege het 750-jarig bestaan ook overal het kaasboerinnetje tegen, ontworpen door Ineke van Dijk. Niet alleen in Gouda beroemd, maar ook heeft deze schoonheid  de hele wereld veroverd met medewerking van alle culturen die zich in Gouda gevestigd hebben.

Wat daarna volgde waren vele straatjes, steegjes en poortjes met alle bijzondere verhalen uit vervlogen tijden. Tot slot naar Brunel bij de visafslag. Daar bevinden zich de overkapte galerijen uit 1676, waar de vis schoongemaakt en verkocht werd. Na onze lunch op de lage Gouwe, waar we goed werden verwend met een driegangen maaltijd verlieten we de historische binnenstad met een volle buik. Op naar de Roei & Zeil, en nog een keer wiebelen in de sluis.

Voor mijzelf was het vooral een inburgering in Gouda. Ik woon er nog maar kort. Als Brabants meisje zeg ik dan: ‘Een dag met een gouden randje!’

(19 juni 2022 – Joke van de Wiel)

 

No comments yet.

Geef een antwoord