3 Goudse roeiers in top 20 op de NK skiff

(28 april 2015, Toine Vergroesen)
Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in de skiff, gehouden op de Bosbaan op 17, 18 en 19 april j.l., hebben Maxim den Boogert (15 jaar), Sera Weevers (15 jaar) en Anne-Fleur van der Zee (14 jaar) een top 20 klassering bereikt in de leeftijdscategorie tot en met 16 jaar. Tom Kosse (in de leeftijdscategorie tot en met 18 jaar) lukte dat helaas nog niet, maar ook hij heeft flink van zich afgebeten.

Nét geen halve finale
De wedstrijden startten op vrijdag met een time-trial, waaruit alleen de eerste 24 roeiers door mochten naar de kwartfinales op zaterdagochtend. Daaruit gingen alleen de eerste drie door naar de halve finale. Zowel Maxim bij de jongens, als Sera en Anne-Fleur bij de meisjes, haalden dat met een zwaar bevochten vierde plaats helaas net niet. De zware tegenwind speelde daarin voor deze nog relatieve lichtgewichten een belangrijke rol. Alle drie werden verwezen naar de race op zondag voor de plekken 13 t/m 18.

Dubbeltwee combinaties
Anne-Fleur roeide samen met Joeke Verlinden van roeiclub De Hunze op zaterdagmiddag in de dubbeltwee (categorie t/m 16 jaar). Daarin wonnen zij afgetekend hun voorwedstrijd en plaatsten zich met vele lengtes voorsprong voor de finale aan het einde van de zaterdag. Door plotselinge ziekte van Joeke hebben de coaches helaas moeten besluiten die finale niet te starten. Die finale werd gewonnen door de nummer twee uit hun voorwedstrijd. Erg zuur, maar gezondheid gaat voor!

Ook Tom en Maxim roeiden naast de skiff op zondagochtend nog in de dubbeltwee. Tom in de leeftijdscategorie t/m 18 jaar samen met Leander Geschiere (De Hertog) en Maxim in de leeftijdscategorie t/m 16 jaar samen met Finn Florijn (Die Leythe). Beiden haalden een verdienstelijke derde plaats in hun voorwedstrijd, helaas net niet genoeg voor een finale plaats.

Skiff  finales
Zondag waren de skiff finales, waarin het uiteindelijke eindklassement werd opgemaakt. De wind was gelukkig sterk afgezwakt.

Tom werd in zijn race tweede, mede dankzij een fenomenale eindsprint, waarin hij nog even drie tegenstanders (figuurlijk) zijn hielen liet zien en zijn PR, ondanks de matige omstandigheden, benaderde. Helaas was zijn klassering toch niet voldoende voor een plaats in de top 20 van het eindklassement.

Maxim deed het zo mogelijk nog beter. Met een nagenoeg perfect gevaren race roeide hij zijn PR aan flarden en werd 16e in het eindklassement. Sera en Anne-Fleur besloten in hun race alles of niets te spelen en stoven weg uit de start. Onderlinge rivaliteit haalt de vreselijkste dingen in een mens naar boven….! Beiden moesten dat helaas bekopen, hoewel Anne-Fleur zich nog redelijk kon herstellen. Het resultaat was een 18e plek voor Sera en een 15e plek voor Anne-Fleur (met een evenaring van haar PR) in het eindklassement.

Over twee weken gaan deze roeiers, aangevuld met Henriette Maitland (12 jaar), deelnemen aan de Internationale Mei Regatta in Gent. Daar zullen ze hun krachten meten met roeiers uit België, Ierland, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland.