De Rijn-IJssel marathon: roeien op stromend water

Op 15 juni stonden acht roeiers klaar om de Rijn-IJsselmarathon te roeien.

Het was de eerste keer dat roeiers van de RZVG deze 70 kilometer lange tocht, van Wageningen naar Zutphen, zouden afleggen. Iedereen had vooraf deelgenomen aan een cursus ‘roeien op stromend water’ op de Maas in Rotterdam. Vol enthousiasme stonden we te trappelen bij roeivereniging VADA. De Nederrijn lonkte.

Al snel konden we het water op en genoten we van de mooie vergezichten en de karakteristieke kribben langs de rivier.

De tegenstroom viel mee – Goudse roeiers zijn tenslotte wel wat gewend. We passeerden diverse Hollandse dorpjes en talloze steenfabrieken. Na ongeveer 11 kilometer moesten we de rivier oversteken om het stuwcomplex bij Driel te passeren.

De sluis bij Driel, met zijn indrukwekkende afmetingen van 18 meter breed en 260 meter lang, werd gevuld met roeiboten.

Een half uur later – en drie meter hoger – konden we onze tocht voortzetten. Bij de Kop van de IJssel werden we onder begeleiding van de Nederrijn naar de IJssel geleid. Vanaf dat moment hadden we de stroom mee. Wat een bijzondere ervaring!

Na drie slagen bereikten we een snelheid van 15 kilometer per uur en danste de boot over het water richting Zutphen.

We roeiden de marathon in estafettevorm. De wisselpunten lagen op kleine strandjes, waar we al pootje badend van roeier wisselden. Halverwege de tocht trokken we de boot op het droge en genoten we van de omgeving én van een welverdiende lunch.

Onderweg kwamen we ook grote binnenvaartschepen tegen, maar die voeren gelukkig met een gematigde snelheid.

Grote hekgolven bleven uit – althans, tot het einde van de tocht. Het venijn zat namelijk in de staart. Een plezierboot zag ons varen en gaf flink gas. Een hekgolf van anderhalve meter kwam op ons af.

Onze stuurman Paul bleef echter kalm. Met de juiste commando’s zorgde hij ervoor dat de roeiers de golf onder de boot door drukten. We bleven droog, maar werden bijna tegen de stenen van een krib aangeduwd. Snel werd er gerond en keerden we veilig terug op de IJssel. Goudse roeiers kunnen dit! Het liep goed af, maar het had ook anders kunnen gaan.

In Zutphen kregen we een warm onthaal van roeivereniging ISALA. Vanaf de kade werd er geapplaudisseerd. Na afloop genoten we van een heerlijke pastamaaltijd – een mooie afsluiting van een indrukwekkende dag.

( 21 juni 2025 – Mariette Kenner )

Comments are closed.