Anne-Fleur neemt afscheid met Nederlandse titel, opvolgsters staan klaar

(13 juli 2017, Toine Vergroesen)

De afgelopen periode hebben de Goudse roeiers tijdens vier wedstrijden in drie weekenden in Amsterdam de RZVG in de spotlights gezet. Meest aansprekend resultaat was begin juni het behalen van het Nederlands Kampioenschap door Anne-Fleur van der Zee (16 jaar) in de gestuurde acht voor meisjes tot en met 18 jaar (M18). Aansluitend kondigde ze haar afscheid van de wedstrijd roeisport aan. Jammer, want Anne-Fleur heeft Gouda de afgelopen jaren nationaal en internationaal weer op de roei-kaart gezet.

Gelukkig bleek afgelopen periode dat haar opvolgsters al klaar staan om de fakkel over te nemen. Naast diverse overwinningen en tal van ereplaatsen werden in de skiff nummers alle persoonlijke records aan diggelen gevaren. Hieronder een verslag van de wedstrijden

Nederlands Kampioenschap grote boten (3 en 4 juni)

Op zondagmiddag 5 juni haalde Anne-Fleur op de Bosbaan te Amsterdam in haar laatste race nog eenmaal uit. Omringd door andere internationaal ervaren junioren wist ze in de acht in een spannende race de vergelijkbaar sterke tegenstand net achter zich te houden. Met amper een bootlengte voorsprong haalde ze voor het tweede jaar op rij een Nederlandse titel binnen; een knappe prestatie!

Eerder dat weekend wist ze in de dubbelvier een mooie derde plaats te bereiken en ook in de zeer sterk bezette dubbeltwee de finale te halen. Ondanks deze goede prestaties besloot Anne-Fleur dat het mooi is geweest. Jammer; we gaan haar missen!

In het M16 veld (meisjes tot en met 16 jaar) wisten zowel de dubbeltwee van Lisa Bruijnincx (15) en Wouke Mollema (Hunze) als die van Henriëtte (14) en Annelotte (12) Maitland de finale niet te bereiken. Lisa en Wouke kwamen in de halve finale net iets te kort. Ze wisten echter wel de B-finale (plaatsen 7 – 12) afgetekend te winnen in een tijd die in de A-finale goed was geweest voor een vijfde plek.

Henriëtte en Annelotte sneuvelden al in de voorwedstrijd. Dat was geen schande want ze moesten daarin opboksen tegen drie ploegen die de A-finale haalden. Ondanks een verwoede eindsprint, de snelste laatste 500 m van alle ploegen, kwamen ze net te kort om de halve finale te halen. In de dubbelvier roeiden ze samen met twee roeisters van RIC uit Amsterdam. Daarin werd een gedegen vierde plek behaald. De afstand tot de podiumplekken was echter groot.

De andere geroeide wedstrijden gingen niet om een Nederlandse titel, maar leverden wél goede prestaties op. Lisa haalde in de skiff ondanks het woelige water een goede derde plek in een veld van 14 roeisters. Henriëtte en Annelotte roeiden in de acht voor meisjes tot en met 16 jaar met roeisters van drie verschillende Amsterdamse verenigingen naar een zeer goede tweede plek, vlak achter een ploeg met internationaal ervaren roeisters. Gert Veldhuizen (17) roeide een goede race in de skiff maar kwam ondanks een vernietigende eindsprint net iets te kort om de winst veilig te stellen.

De tweede overwinning dat weekend kwam op naam van Annelotte, die in een skiff wedstrijd over 500 m voor meisjes tot en met 14 jaar ondanks twee vette snoeken het voltallige veld naar huis roeide. Haar jongere broer Dirrik (10) deed het in de jongens skiff verdienstelijk. Als verreweg de jongste in het veld wist hij in een direct gevecht toch één van zijn tegenstanders achter zich te houden.

Koninklijke / Holland Beker (24 en 25 juni)

De Koninklijke op de Bosbaan te Amsterdam is de enige Nederlandse wedstrijd waar internationale ploegen massaal acte de présence geven. Naast de heren skiff (de Holland Beker), de vrouwen skiff en de junioren jongens skiff is de junioren meisjes skiff een van de vier hoofdnummers van deze wedstrijd. De enige vier die in toernooi vorm gevaren wordt, met voorwedstrijden en herkansingen op zaterdag en halve finales en finales op zondag.

Namens Gouda deed alleen Lisa mee, in de meisjes skiff (M18 1x). Zaterdag eind van de ochtend waren de voorwedstrijden, waarbij de eerste twee zich direct voor de finale op zondagmiddag plaatsten. De overige roeisters moesten zich via de herkansingen op zaterdagmiddag zien te plaatsen. De omstandigheden waren lastig. Door de harde wind die pal mee stond werden de golven naarmate de finish naderde steeds hoger. Bepaald niet ideaal voor iemand die pas acht maanden roeit. Lisa wist zich er echter goed doorheen te slaan. Na een wat wankele start stoomde ze met gedegen klappen het hele veld voorbij om uiteindelijk met bijna 5 seconden voorsprong op de nummer twee een finale plaats veilig te stellen. En passant scherpte ze haar PR met maar liefst 22 seconden aan. Grootste winst was echter dat ze voor het eerst met de slechte omstandigheden kon omgaan.

Tijdens de finale op zondagmiddag was het water een stuk rustiger. Haar start ging echter volledig de mist in. Haar gedrevenheid om dat snel weer goed te maken, resulteerde in een iets te gehaast roeien. Daardoor ging het technisch allemaal net iets minder dan op zaterdag. Haar grootste concurrente maakte daar dankbaar gebruik van en bouwde haar voorsprong langzaam maar zeker uit tot ruim twee bootlengtes. Met nog 250 m te gaan, plaatste Lisa een alles of niets eindsprint. Daarin dreef ze haar concurrente tot het uiterste. Op de finish had ze haar achterstand terug gebracht tot een halve bootlengte en haar twee jaar oudere tegenstandster total loss geroeid. Die moest letterlijk uit de boot getakeld worden, maar had wel gewonnen. Ondanks de wat mindere race, haalde Lisa nog eens 5 seconden van haar nieuwe PR af. Haar tijd van 8:06.91 was bijna 5 seconden sneller dan de snelste seizoenstijd in de skiff voor meisjes tot en met 16 jaar!

RIC jeugdwedstrijden (24 juni)

Hetzelfde weekend, ook in Amsterdam, roeide Dirrik een tweetal skiff wedstrijden over 250 m op de Amstel bij roeivereniging RIC. Hij startte zowel in de categorie jongens tot en met 11 jaar (J11 1x) als in de een jaar oudere categorie (J12 1x). In de J12 1x haalde hij in een veld van 28 jongens een verdienstelijke 12e plaats. Hij had zijn krachten echter gespaard voor de race in zijn eigen leeftijd categorie. Hij hield daardoor welgeteld 0.24 seconde over om de eindoverwinning in het J11 1x veld voor zich op te eisen in een tijd die in het J12 1x veld goed was geweest voor een 4e plaats.

NSRF Slotwedstrijden (1 en 2 juli)

Tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen werden door de Goudse roeiers in veel wedstrijden gestart. Absolute hoogtepunten waren de skiff races van Lisa, Annelotte en vooral Henriëtte in het M16 veld. Lisa, die na haar prestaties op de Koninklijke als favoriet in de snelste heat van start ging, wist zondagochtend haar eerste overwinning in de skiff veilig te stellen, bijna 6 seconden vóór de nummer twee. Annelotte, die dag 13 geworden, roeide in dezelfde heat naar een vierde plek, waarbij ze haar toch al scherpe PR met nog eens een slordige 12 seconden aanscherpte tot 8:32.77. De meest indrukwekkende skiff prestatie kwam op naam van Henriëtte. Zij haalde in haar heat een zeer goede 2e plaats, waarbij ze haar PR met meer dan een halve minuut verbeterde tot 8:40.78, een tijd waarmee ze in totaal als 7e van de 21 gestarte roeisters eindigde.

De overige resultaten dat weekend waren een 5e plaats voor Gert in de J18 skiff en de J18 dubbeltwee, een 3e plaats voor Lisa en Wouke (Hunze) en een 6e plaats voor Henriëtte en Annelotte in de M16 dubbeltwee, een 4e plaats voor deze vier roeisters in de M16 dubbelvier en een 2e plaats voor dezelfde roeisters in de M16 acht.

Na afloop werd een geslaagd seizoen afgesloten met een gezellige BBQ bij de (roei)familie Maitland.

One Response to Anne-Fleur neemt afscheid met Nederlandse titel, opvolgsters staan klaar

1. Anke-Hilse Maitland 14/07/2017 at 17:15 #

Bedankt Evert, Hans, Andre en Toine! De kinderen hadden dankzij jullie inspanningen en enthousiasme weer een geweldig roeijaar. Ze hebben nu zware afkickverschijnselen en verheugen zich alweer op volgend seizoen 😉.