De slag bij Chatham

Vandaag (21-02-2017) voor het eerst met open dak gereden. Het voorjaar begint in mijn hoofd al een beetje rond te zingen. Weet je trouwens dat het een bijzonder jaar is? Deze zomer is het 350 jaar geleden dat De Ruyter de Britse marinevloot vrijwel volledig liet zinken tijdens de slag bij Chatham.

Jaren geleden was ik in Engeland in het kader van een uitwisselingsproject met Britse huisartsen. Onze collega’s in Engeland werken in de spreekkamer misschien nog wel informeler dan wij in Nederland. Maar daarbuiten hebben zij veel gevoel voor traditie. Tijdens een mooi diner in een prachtige traditionele setting declameerden onze gastheren gedichten. Eén daarvan zou je eens moeten nalezen. Het gedicht ‘The Dutch in the Medway’ geschreven door Kipling verwoordt de verbijstering bij de Britten over het verlies van hun vloot. Ieder vers wordt afgesloten met de woorden:

And this the Dutchmen know

Britten zijn sportieve verliezers dus dit jaar vieren zij ook uitgebreid de slag bij Chatham. Bij de Zeezeilschool in Scheveningen kan je aanmonsteren (cursus zeezeilen) om de tocht naar Chatham over te doen.

If wars were won by feasting,
Or victory by song,
Or safety found, by sleeping sound
How England would be strong!
But honour and dominion
Are not maintained so,
They’re only got by sword and shot
And this the Dutchmen know!

Wat kunnen wij van dit gedicht leren? Alleen als wij ons blijven inzetten voor onze vereniging kan deze blijven floreren. Gelukkig hebben wij meer dan 150 vrijwilligers die zich het afgelopen jaar voor onze vereniging hebben ingezet. Zij hebben ervoor gezorgd dat het onze vereniging zo goed gaat. Op 11 februari j.l. was ons vrijwilligersdiner, overigens voortreffelijk verzorgd door Michael. Het was een mooie geanimeerde avond, waarbij ook weer eens zichtbaar werd hoeveel plezier vrijwilligerswerk kan opleveren. Krijg je ook zin om iets voor onze vereniging te doen, laat het een van de bestuursleden weten!

O ja, nu het ijs uit de plas is kan het seizoen gaan beginnen!

No comments yet.

Geef een reactie