Een Amstelvol snelle vieren

(8 november 2018, Yvette Engbers)

Op zondag 4 november j.l. trokken veel roeiers, waaronder ook een aantal nationale toproeiers, naar Amsterdam voor de 49e editie van de Novembervieren. Liefst 363 verschillende vieren namen het tegen elkaar op over een afstand van vier kilometer tussen Het Kalfje en de loods van De Hoop. Er stond een mooie herfstzon achter een dunne sluierbewolking en er was nauwelijks wind.

Voor de RZVG werden 3 gladde boten op de botenwagen gelegd, met het voornemen om de best mogelijke prestatie neer te zetten in het veteranenveld. De Sperwer voor Novembervieren-routiniers OPZIJ (DV4D*), de Havik voor nieuwkomers Meidennijd (DV4D*) en de Rode Wouw voor Les Animaux (HV4*).

Zondagochtend, blok 1, vanaf 10:30 werden de dames- en meisjesploegen nummers 100 t/m 227 weggestart. Dit betekende voor OPZIJ (nr. 188) en Meidennijd (nr. 207) een half uurtje stilliggen en afkoelen achter de startlijn. Hier en daar een haaltje om aan te sluiten, een beetje kletsen met 187 VADA uit Wageningen en met onze ‘Angstgegner’ Pampus uit Almere. Zij hadden nummer 189 en startten dus direct na ons. Zij werden spontaan tot Pampushaas verheven en mochten ons lekker opjagen. Ze wisten nog niet dat wij in uitstekende vorm verkeerden en als stuur Annet hadden, die ons bij wijze van spreken over de curbstones de bochten doorjakkerde.

We pasten een belangrijke les van coach Theo van Catz goed toe: ‘ontspan tijdens de recover en laat die boot glijden’. Natuurlijk werd er ook hard getrapt door Christine Koetsier, Yvette Engbers, Annemieke van Agthoven en Marjo Broos. Maar elke keer als we de glijhaal even kwijt waren en Annet ons weer op scherp zette, liepen we weer een stukje verder uit op Pampus.

De uiteindelijke finishtijd bleek onze beste prestatie sinds onze eerste deelname aan de November vieren in 2014: 16:38.19 en een 30e plek in het sterk bezette klassement (49 deelnemers DVA* – DVE).

Ook Meidennijd met Christa Kraamer, Nicole Geerts, Ellen Siegers en Lida van Eck, roeide een mooie race over de Amstel en kwam over de finish in 17:25.71.

De Rode Wouw wachtte die middag tevergeefs op Les Animaux, die helaas toch niet van start konden. Jammer voor de heren, maar niet getreurd, de Lingebokaal staat alweer voor de deur, 11 november a.s.!

No comments yet.

Geef een reactie