Goudse junioren roeien zich ook internationaal in de medailles

Tijdens de International May Regatta in Gent (België) op 11 en 12 mei hebben Dauwe, Mees, Thijs en Ruben brons gehaald in de dubbelvier voor jongens tot en met 16 jaar. Emma en Milou deden het met zilver in de dubbeltwee voor meisjes tot en met 16 jaar zelfs nog ietsje beter. Daarnaast werden, in de 14 wedstrijden waarin gestart is, nog vele top-10 plaatsen gehaald tegen roeiers uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Ierland, Nederland en Portugal.

Op deze Regatta worden zaterdag wedstrijden geroeid in het open juniorenveld, dus tot en met 18 jaar, in heats van 5 ploegen, ingedeeld door loting. Op zondag worden de juniorenvelden gesplitst in de categorieën tot en met 16 jaar en tot en met 18 jaar, en worden de heats ingedeeld op basis van de uitslagen van zaterdag, aangevuld met ploegen die zaterdag niet gestart zijn. Uiteindelijk wint de ploeg met de snelste eindtijd. Het kan dus voorkomen dat je wel je heat wint, maar niet het totaalklassement.

De jongens dubbelvier krijgen de laatste race instructies van coach Hans (fotograaf Freek Beuning)

Op zaterdag wisten de meeste ploegen zich in de bovenste helft van het open veld te roeien en zich te kwalificeren voor de eerste heat van zondag, waarin de 5 snelste ploegen van zaterdag uitkomen. Helaas voor Thijs, die naast dubbelvier ook skiff startte, werd de tijd van zijn heat niet geregistreerd en moest hij zondag achteraan in het veld starten. Ook bij diverse andere races ging het mis met de tijdwaarneming, maar met de nodige protesten van coaches die zelf de tijd ook klokten, kwam uiteindelijk alles nog goed.

De jongens dubbelvier wonnen zondag overtuigend hun heat, maar moesten toch genoegen nemen met brons, omdat er nog 2 bijgeschreven ploegen in de laatste heats sneller waren. De meisjes dubbelvier haalden zilver, waarbij ze zelfs de winnaars, die zaterdag 28 seconden sneller waren, lang goed partij wisten te bieden om daar uiteindelijk 20 seconden dichterbij te eindigen dan op zaterdag. Anaïs wist in de skiff een mooie zevende plek te bereiken. Thijs werd zondag vijfde in de skiff. Dauwe en Timme werden vijfde in de dubbeltwee, kort voor Mees en Ruben die zevende werden. Erik werd op zondag 22e in het 18-jarige skiffveld.

(13 mei 2024 – Toine Vergroesen)

Comments are closed.