Goudse Zeilweek historie

(25 mei 2021, Lustrum Cie ‘Oud Goud’)

In 1939 werd de eerste ‘Goudse Zeilweek’ georganiseerd, gehouden op de ‘s-Gravenbroekseplas. Een nationale wedstrijd met 12-voetsjollen, 12-m2-sharpies, olympiajollen, vrijbuiters, pampussen, regenbogen en 16-kwadraten, die streden om de ‘Goudse-Borden’. *

Dit evenement ging gedurende WO-II door, ondanks de vele beperkingen konden leden elkaar ontmoeten op de vereniging. Alleen in 1940 en 1945 was er geen Goudse Zeilweek.

Vanaf 1946 werd de Goudse Zeilweek gezamenlijk door de Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’ en de GWV Elfhoeven georganiseerd. Deze succesformule heeft onverminderd standgehouden. Jeugd en volwassenen varen op verschillende plassen: de ‘s-Gravenbroekseplas of de Elfhoevenplas. De term ‘Pinksterweer’ stamt uit de jaren 1950 en ’52; toen werd de Goudse Zeilweek geteisterd door windhozen en storm.

Vanaf 1967 werden gedurende twee weekenden wedstijden gevaren met circa 200 deelnemers.  Sommige klassen zijn uit het wedstrijdveld verdwenen en andere erbij gekomen. In 1952 deed de (internationale) finjollenklasse mee, later ook de randmeer- en laserklasse.

Er zijn 2 wisselbekers; 1 voor de beste eenmansboot en 1 voor de meermansboot. Dit zeilevenement heeft nu gemiddeld 120 deelnemers en vindt plaats gedurende een deel van het Pinksterweekend. De prijsuitreikingen zijn de laatste jaren ludiek en heel feestelijk georganiseerd; een mooie en gezellige afsluiter van de wedstrijden. Veel zeilers hebben inmiddels meegestreden om de wisselbeker en blijven dat zeker doen!

*Nieuwsgierig naar deze borden? Ze zijn te bewonderen in de sociëteit!

 

No comments yet.

Geef een reactie