Hart van Holland roeimarathon

(2 mei 2018, Peter Bos)

Een enthousiaste groep van Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’ deed zaterdag 21 april j.l. mee aan de Hart van Holland roeimarathon. Een schitterende tocht van 90 km voor C-boten, dwars door het groene hart van Nederland. De tocht voerde ons vanaf roeivereniging Viking in Utrecht dwars door de stad, naar Breukelen, via Portengen naar Uithoorn, Ouderkerk aan de Amstel, terug naar Breukelen en via de prachtige rivier de Vecht terug naar Utrecht.

Om 5 uur ’s ochtends verzamelden 14 roeiers zich bij de vereniging om met een C4x+ en een C2x+ af te reizen naar roeivereniging Viking in Utrecht. Een mooie mix m/v van ervaren roeiers, zelfs meervoudig 11-steden cracks, pas afgezwaaide BRO-ers en alles daar tussenin. Vól goede moed, we hadden ons immers goed voorbereid op de ergo en op het water, de route goed bestudeerd en het materiaal was tiptop in orde. Maar toch ook wel een beetje gespannen. Voor verschillenden van ons was het de eerste echte roeimarathon en 90 kilometer is écht een heel eind. En het was niet ‘zomaar’ een toertocht, maar een heuse wedstrijd met tijdslimieten en al.

Wat het weer betreft hadden we het niet beter kunnen treffen. Een warme, zonovergoten dag met weinig wind; dat hadden we alvast voor elkaar. En het roeien? Dat ging fantastisch. We hielden ons prima staande (… drijvende) in een veld met 32 boten van 20 Nederlandse en Duitse verenigingen. Een van tevoren uitgeknobbeld systeem van doorwisselende ploegjes, handige wisselplaatsen en rustmomentjes pakte bijzonder goed uit. Complimenten Anke voor de IT/Excel support! Onze gemiddelde snelheid van ruim 10 km/uur bleek voldoende om alle 4 etappes binnen de tijdslimiet te roeien.

Het is echt een prachtige tocht, de Hart van Holland marathon. Je komt op de mooiste plaatsen. Pittoreske dorpjes, de kasteeltjes langs de Vecht, slingerend tussen de weilanden door, onder begeleiding van reddingsboten het drukke Amsterdam-Rijnkanaal over. Zo zie je nog eens wat. En dan onderweg ook nog eens genieten van de stapel lekkere pannenkoeken, door Olav gebakken. En ijsjes eten bij het wachten op de schutting van de Weerdsluis.

Was het dan een makkie? Zeker niet! Nu en dan was het echt wel afzien. Vooral aan de 19 km lange derde etappe vanuit Uithoorn leek geen einde te komen. Vermoeide benen, nog maar wat tape om de handen tegen de blaren, soms even niets zien door het zoute zweet in de ogen. Maar dan merk je dat je als team nog een of twee extra levens hebt. Je pept elkaar op en de stuur roept je er doorheen. ‘Op de benen!’ .. ‘We zijn al op de helft!’ .. ‘Ik ruik de finish!’ . En zo is het ons gewoon gelukt, we hebben het met z’n allen gehaald!

Terug op de Viking roeivereniging stond er een heerlijk buffet voor ons klaar. Vermoeid maar zeer voldaan kwamen we om 9 uur ’s avonds met onze botenwagen weer terug in Reeuwijk.

Tot slot, Robert Scheen enorm bedankt dat je het initiatief hebt genomen om onze deelname te organiseren!

 

 

No comments yet.

Geef een antwoord