Herstel roeibaan Gouda-Reeuwijk

(29 juli 2017, Voorzitter)

Misschien heb je het niet gemerkt, maar een stuk van de Breevaart is gemaaid. Onze skiffeurs, die veelvuldig op de Breevaart trainen, hebben het wél gemerkt. Het is voor hen een stukje veiliger geworden! Maar ik realiseer mij dat er mogelijk aanwonenden zijn die de waterplanten zullen missen.

Tot voor kort wist ik niet dat je water kan maaien, maar als voorzitter van een watersportvereniging ontdek je allerlei nieuwe dingen. De waterkwaliteit gaat beetje bij beetje vooruit. Dat is natuurlijk ontzettend goed, wie wil er nu geen schoon water? Maar er zit wel een nadeel aan voor watersporters: ook de waterplanten komen terug! Dat wil zeggen op die plekken waar het water niet voldoende diep is. De Breevaart is vermoedelijk veel ondieper dan vroeger. Het gevolg laat zich raden. Een ongebreidelde waterplantengroei in ons sportveld. Want dat is de Breevaart voor ons, een sportveld met een lengte van 2.000 meter en een breedte van minstens 32 meter.

Al jaren dringen wij aan om iets aan de overmatige begroeiing en andere ongewenste situaties in en om de Breevaart te doen. Er is al veel bereikt: de knik is uit de Breevaart, de netten van de visser zijn weg. Tegelijkertijd zijn er echter ook ontwikkelingen waardoor ons sportveld bedreigd wordt.

“Ik zie niet wat je doet, maar ga zo door”

Stel je eens een voetbalveld voor met gras van twintig cm hoog. Vóór de coach een rand met struiken, zodat het zicht op zijn spelers ontbreekt. Ronduit onmogelijk!

Met ons ‘sportveld’ is dat wel gebeurd. De natuurvriendelijke oevers zijn van een rietsoort voorzien, waardoor er door de coaches niet meer overheen te kijken valt. De Breevaart is er smaller door geworden. En natuurlijk zijn er de waterplanten. Gelukkig heeft Kees Oskam, wethouder in Bodegraven-Reeuwijk, deze onwenselijke situatie erkend en toestemming gegeven voor het maaien van het Reeuwijkse deel van de Breevaart.  Maar van de paarse brug tot het sluisje in Gouda is de situatie nog steeds gevaarlijk.

De hoge begroeiing levert op dit gedeelte van de Breevaart nog gevaarlijke situaties op.

Ik denk dat de instanties die over de Breevaart gaan, gemeente Gouda, gemeente Bodegraven-Reeuwijk en het Hoogheemraadschap Rijnland, zich niet volledig realiseren hoe belangrijk de Breevaart voor ons is. Dat de Breevaart al sinds 1911 ons ‘sportveld’ is. Een sportveld dat wij delen met vele andere gebruikers. Gebruikers waarmee wij rekening proberen te houden.

Ik denk dat het verstandig is om duidelijker te maken  dat wij een sportveld hebben. Bij een sportveld hoort eigenlijk ook een duidelijke naam.  Dus niet meer Breevaart maar bijvoorbeeld Roeibaan Gouda-Reeuwijk. Een roeibaan van voldoende lengte en breedte, een roeibaan die zichtbaar is vanaf de kant en natuurlijk een roeibaan waarop het voor onze sporters veilig is!

 

No comments yet.

Geef een reactie