Langebaan seizoen 2017 met wisselend succes

(6 april 2017, Toine Vergroesen)

Het langebaan seizoen 2017 zit erop. De Goudse junioren hebben de afgelopen 7 weken deelgenomen aan vier wedstrijden: de Winterwedstrijden op de Schie in Delft en de Heineken Roeivierkamp, de Head en de Tweehead op de Amstel in Amsterdam. Al deze wedstrijden zijn tijdraces waarbij er achter elkaar gestart wordt, meestal met ongeveer 15 seconden tijdverschil tussen twee achter elkaar startende ploegen. 22 Starts op deze vier wedstrijden (een vierkamp tikt hard aan) resulteerden in 4 blikken, 4 tweede plekken, 6 vierde plekken en 8 plekken in de middenmoot. De prijzen voor Gouda werden dit keer binnen gehengeld door Gert Veldhuizen, die samen met jongens van Viking (5), Roosendaalse en Zwolsche alle vier de afstanden van de Heineken Roeivierkamp wist te winnen.

Winterwedstrijden (5000 m) 18 en 19 februari
Zaterdag waren de races in de skiff. Gert Veldhuizen (17) werd 18e van de 35 jongens in de leeftijdscategorie tot en met 18 jaar (J18). Anne-Fleur van der Zee (16) werd in hetzelfde veld bij de meisjes (M18) 11e van de 18. Lisa Bruijnincx (15) roeide haar allereerste race in een boot en werd in het veld tot en met 16 jaar (M16) 8e van de 10 deelnemende meisjes. Omdat ze door de hardnekkige vorst nog maar weinig in de boot had kunnen trainen, was haar doel voor deze race zo gecontroleerd mogelijk de finish halen. Dat ze daarbij al goed in het veld mee kon komen, is zeker een goede prestatie!

Zondag kwamen de ploegen in actie. Anne-Fleur revancheerde zich voor de toch iets tegenvallende uitslag in de skiff. Samen met Jessy Vermeer werd in het M18 dubbeltwee veld een meer dan verdienstelijke 2e plek behaald. Annelotte (12) en Henriëtte (14) Maitland werden in een klein, maar wel sterk bezet M16 veld 5e. Gert startte met zijn maten in de acht met stuurman in de laagste categorie bij de senioren. Daarin werd een verdienstelijke 2e plaats gehaald.

Heineken Roeivierkamp (250, 750, 2500 en 5000 m) 11 en 12 maart
Gert roeide dit weekend in de J18 acht met stuurman. Gezeten direct achter de slag wist hij met zijn maten de concurrentie op alle vier de afstanden te verslaan. 4 Blikken waren zijn deel en natuurlijk ook de eindoverwinning in het klassement na 4 afstanden!
Anne-Fleur en Lisa startten samen met top roeisters Susan Temming en Willemijn van Olderen van roeivereniging Tromp in de M18 dubbelvier. Daarin werden ze op alle afstanden 4e in een sterk veld van 12 ploegen. Helaas kon deze potentieel ijzersterke ploeg slechts één korte training samen varen, anders had er beslist meer in gezeten.

Annelotte en Henriëtte startten samen met Nina Belger (Alphen) en invalster Amber Breed (De Kop) in de M16 dubbelvier. Daarin behaalde deze jonge en onervaren ploeg verdienstelijke klasseringen: 8e op 2500 m, 10e op 250 m en 7e op 5000 in een veld met 13 ploegen. De 750 m wordt om één of andere duistere reden door 16-jarigen niet geroeid.

Head (8000 m) 19 maart
Nagenoeg dezelfde ploegen roeiden een week later ook de Head. Alleen Lisa roeide deze wedstrijd niet mee. Zij werd vervangen door top roeister Femke Paulis (Salland). Dat was in de uitslag echter niet terug te zien: weer 4e op relatief grotere achterstand achter de eerste drie ploegen dan op de Heineken. Door het gebrek aan trainingen kon de ploeg onvoldoende goed met de zeer moeilijke omstandigheden omgaan. Bij de M16 dubbelvier werd Heineken invalster Amber Breed vervangen door Ariella van Leeuwen (Alphen). Ondanks de zeer zware tegenwind wisten ze twee ploegen in te halen en eindigden ze uiteindelijk als 6e.

Gert kon met zijn J18 acht de prestatie van de Heineken herhalen, met dit verschil dat er nu een junioren top acht mee deed. Meer dan een degelijke 2e plek zat er dit keer daarom niet in.

Tweehead (2500 m) 1 april 
Het langebaan seizoen werd in stijl afgesloten door Anne-Fleur en Lisa in de M18 dubbeltwee. Gestart als grote kanshebbers probeerden ze direct na de start om de Utrechtse Brug heen te roeien in plaats van er onderdoor. Toen ze erachter kwamen dat dat niet kon, hadden ze al zo’n 40 meter extra geroeid. Ook daarna ging het sturen verre van vlekkeloos, met als resultaat een 2e plek in een veld van 17 ploegen op een halve seconde achter de winnaar. Tsja, waar zouden ze dat verloren hebben? Gelukkig zitten er in de rest van de wedstrijden van dit seizoen geen bochten meer in het parcours….

Nee, dan deden Annelotte en Henriëtte het in het M16 veld relatief een stuk beter. Zeer scherp sturend en technisch sterk roeiend, wisten ze als veruit jongste ploeg een knappe 4e plek te behalen in een veld van 18 ploegen. Sterker nog, ze wisten ook nog 12 ploegen uit het direct vóór hen gestarte M18 veld achter zich te laten. Dat belooft wat voor de toekomst!

No comments yet.

Geef een reactie