Lisa Bruijnincx verpulvert Nederlands Record!!

(24 januari 2017, Toine Vergroesen)

Op 22 januari j.l., tijdens de Amsterdam World Ergohead, een internationaal kampioenschap op de roei-ergometer over 20 minuten, heeft Lisa Bruijnincx (15) het 4 jaar oude Nederlands Record in de categorie meisjes t/m 16 jaar uit de boeken geroeid. Met een fenomenaal opgebouwde race, waarbij ze haar snelheid steeds verder opvoerde, kwam ze maar liefst 55 m verder (dat is ruim 12 sec sneller) dan het oude record van Bente Paulis, jawel de jongere zus van onze Olympische roei kampioene uit Rio. De door haar afgelegde afstand van 5213 m bleek ook voor alle meisjes uit de leeftijdscategorie t/m 18 jaar een brug te ver!

Lisa
Dat Lisa haar veld zou gaan winnen werd vooraf wel verwacht. Immers haar grootste concurrente in deze categorie had zich helaas met een blessure moeten afmelden. Daarom werden de doelen verzet naar het Nederlands Record. Tijdens haar eerste poging over 20 minuten, ruim een maand geleden, had ze dat al tot op 26 m benaderd. De extra druk die het moeten winnen en de bewuste aanval op het record met zich meebrachten, wist Lisa heel knap om te zetten in energie. Het vooraf uitgedachte race-plan werd tot in de perfectie uitgevoerd, afgesloten door een gigantische eindsprint, waarmee nog een slordige 25 m extra aan haar totaal werd toegevoegd. Ik ben benieuwd hoe lang haar 5213 m blijft staan als Nederlands Record.
Toen Lisa na veel moeite het podium beklommen had (waarom maken ze die dingen ook zo hoog?) en haar prijzen in ontvangst had genomen, deed ze de interviewer versteld staan door op zijn vraag “Hoe lang roei jij al?” broodnuchter te antwoorden: “Oh, sinds de herfstvakantie….!”

Henriëtte, Anne-Fleur en Gert
In dezelfde race als Lisa deed ook de één jaar jongere Henriëtte Maitland (14) het uitstekend. Via een licht oplopend schema haalde ze een afstand van 4641 m. Daarmee wist ze haar PR te verbeteren met maar liefst 77 m! Ze eindigde daarmee midden in het veld op een keurige 15e plaats.

Anne-Fleur (16) startte in de categorie meisjes t/m 18 jaar. Ook haar doel was een PR, met een race opbouw met toenemende snelheid. Halverwege de race moest zij dit plan echter laten varen. De benodigde energie daarvoor bleek niet aanwezig. De naderende toets-week had zijn tol geëist. Opgeven staat echter niet in haar boekje. Steeds weer aanzetten en opnieuw proberen om er achter te komen dat het niet lukt tot aan de laatste haal toe. Chapeau! Helaas zat er met 4944 m voor haar dit keer niet meer in dan een 9e plaats.

Gert (17) deed het in de categorie jongens t/m 18 jaar iets beter. Ook hij was niet optimaal vanwege een toets-week. Desondanks wist hij een nagenoeg vlakke race en een behoorlijke eindsprint af te leveren, wat uiteindelijk resulteerde in 5533 m, een verbetering van zijn PR met 25 m. Daarmee eindigde hij op de 7e plaats.

Toetje voor Lisa: toppers estafette
Als dank voor haar geleverde inspanning mocht Lisa drie kwartier na haar race al weer meedoen met de toppers estafette over 10 minuten. In team Roel, met Olympische roeiers Roel Braas en het Deense roei-echtpaar Mads (goud in London 2012) en Juliane Elander Rasmussen mocht ze (als winnaar van het M16 veld) onder andere aantreden tegen onze zilveren Olympische dames dubbelvier uit Rio. Mede dankzij Lisa deden ze dat zo verdienstelijk dat de Nederlandse ploeg wederom genoegen moest nemen met een tweede plek. Het zwaarste deel van de estafette vond Lisa nog wel het vasthouden van de voeten van Roel Braas……!

fotocollage

No comments yet.

Geef een reactie