Optimisten instructie 2023

Hieronder vind je een korte uitleg over het komende zeilseizoen en hoe dit zich vorm gaat geven. In dit bericht vind je ook de inschrijflinks voor de verschillende instructiemomenten.

Goed om te weten is dat er bij het CWO een aantal dingen zijn veranderd. Ten eerste is dat de benaming van de verschillende CWO-niveaus:


Daarnaast wordt er vanaf dit jaar niet meer gewerkt met papieren CWO-diploma’s, maar met het online waterpaspoort. Er volgt nog een algemeen bericht vanuit de zeilcommissie van de RZVG. Hierin wordt uitgelegd wat deze verandering inhoudt en hoe u als ouder toegang kunt krijgen tot de CWO-diploma’s van uw kind.

De volgende lesmomenten worden aangeboden komend seizoen:

 • Optimist gemengd (zaterdagmiddag 12.30 – 15.30) – Inschrijflink
  Startdatum: zaterdagmiddag 6 mei, 2023
  Voor de optimist zeilers die niet op zondag kunnen/willen zeilen, hebben we de zaterdagmiddag les. In deze les maakt het niet uit welk CWO diploma je hebt, iedereen is welkom om deel te nemen. Deze les is kleinschaliger dan de zondag lessen, waardoor er veel ruimte is voor individuele aandacht en niveauverschillen. Alle zeilers hebben hun eigen einddoel, maar toch zeilen we met zijn allen. Als er getwijfeld wordt of deze les handig is om te volgen, mag er altijd contact worden opgenomen met de hoofdinstructeurs (zie onderaan)
 • Optimist beginners (zondagochtend 9.00 – 12.00) inschrijflink
  Startdatum: zondagochtend 7 mei, 2023
  Tijdens deze lessen gaan we op een speelse manier kennismaken met de boot, het water, de wind en het zeilen zelf. Ons einddoel is het behalen van een CWO 1 diploma, maar we houden ons ook bezig met eventuele angst wegnemen, de lol van het zeilen ontdekken en een opstapje maken richting het zelfstandig zeilen. Als er getwijfeld wordt of deze les handig is om te volgen, mag er altijd contact worden opgenomen met de hoofdinstructeurs (zie onderaan).
 • Optimist gevorderden (zondagmiddag 13.00 – 16.00) inschrijflink
  Startdatum: zondagochtend 7 mei, 2023
  Heb je vorig jaar je CWO 1 of CWO 2 behaald en ben jij nog lang niet klaar met het zeilen en het leren zeilen? Dan zien we je graag op de zondagmiddag!
  Deze lessen zijn bedoeld voor de kinderen die voorgaande jaren hun CWO 1 jeugdzeilen eenmans diploma hebben behaald en door willen naar hun CWO 2 of CWO3 jeugdzeilen eenmans diploma. Ervaringen opdoen, veel zeilen, met meer wind leren zeilen, zelfstandig zeilen en een opstap richting wedstrijdzeilen staat centraal tijdens deze lessen. Als er getwijfeld wordt of deze les handig is om te volgen, mag er altijd contact worden opgenomen met de hoofdinstructeurs (zie onderaan).
 • Wedstrijdploeg RZVG (woensdagmiddag 16.00 – 18.30) inschrijflink
  Wil jij jouw zeilniveau (vanaf CWO2) naar een volgend level tillen en zie jij uitdagingen in het wedstrijdzeilen? Dan ben je, op uitnodiging, welkom bij de wedstrijdploeg. Dit jaar voor het eerst voor optimisten & Rs Feva’s.
  Bij deelname wordt er inzet verwacht van zowel het kind als de ouder(s). Denk hierbij aan het deelnemen van wedstrijden; het vervoer van zeilboten, coachboot en kinderen van en naar externe wedstrijden. Maar vooral het actief deelnemen aan de trainingen op de eigen plas is belangrijk. Naast de trainingen zullen we verschillende wedstrijden op verschillende plekken meevaren. We gaan samen met de wedstrijdploeg de Combiwedstrijden Rotterdam af, hierbij gaat de rib en een coach mee om de beginners te begeleiden tijdens het zeilen. Het meedoen met de wedstrijdploeg kan alleen in overleg met/ op uitnodiging van de (optimisten)hoofdinstructeurs.
  Let op! Voorgaande jaren was de zondagmiddag inbegrepen bij deze cursus. Dit jaar wordt alleen de woensdagmiddag aangeboden! Je betaalt voor de woensdagmiddagtraining en voor de wedstrijdbegeleiding tijdens wedstrijden.

Evenementen

Naast de reguliere lessen zullen er meerdere, verspreid over het seizoen, evenementen plaatsvinden. Denk hierbij aan zeilwedstrijden, een zeilweekend met overnachting, de grote zeilinstructieweek en een zeilboot-uitprobeer-weekend in het najaar. Voor deze evenementen zal een aparte inschrijving komen een aantal weken voordat het evenement plaats vindt.

De evenementen voor komend voorseizoen zijn:

 • Combi Rotterdam Elfhoeve en RZVG
  datum: zaterdag 27 mei 2023 & zondag 28 mei 2023
  Zit je niet bij de wedstrijdploeg maar wil je toch een keertje proeven aan het wedstrijdzeilen? Dan is dit het perfecte weekend voor jou! Dit weekend kan je als beginnende of gevorderde optimist meedoen aan echte zeilwedstrijden. Vanuit heel regio Rotterdam komen de jonge optimist zeilers bij elkaar om deze wedstrijden te varen en jij mag daar ook aan mee doen! Je kan je voor één of twee dagen inschrijven!
 • Young Ones 2023 inschrijflink
  datum: vrijdag 7 juli, zaterdag 8 juli & zondag 9 juli 2023
  Vind jij één dagdeel per weekend zeilen te weinig? Dan ben je welkom om dit hele weekend bij ons te komen zeilen. We sluiten het zeilseizoen af en beginnen de zomervakantie goed met Young Ones 2023. We gaan dat weekend zeilen, zeilen, spelletjes spelen, zeilen, overnachten op de club en nog meer zeilen! Voor de oudere kinderen begint dit weekend op vrijdag 7 juli, zij kunnen twee nachten komen overnachten. De jongere kinderen zijn vanaf zaterdagochtend welkom en slapen (als zij dat willen) ook een nachtje op de vereniging.
  Young Ones is dit jaar groter, leuker en spannender dan ooit te voren, dus schrijf je snel in! Voor vragen kun je terrecht bij de hoofdinstructeurs.

Wij (Marlinde van Woudenberg en Esmée Baars) zullen komend seizoen de hoofdinstructeurs zijn. Je kunt ons bereiken via de mail (optimisten@roeienzeil.nl) of whatsapp (+31 6 49362502). Wij hebben er al super veel zin in! Tot in mei!