Trompmarathon 30 juni 2024

Dit jaar hebben we ons voorgenomen om een paar nieuwe marathons te roeien. En dus gingen we zondag 30 juni met vijf roeiers op pad naar de Hilversumse Roeivereniging Tromp voor de Trompmarathon; een tocht van 55 km. Maar ja… de A12 was afgesloten. We hadden gelukkig een ontheffing kunnen bemachtigen om via allerlei smallere wegen aan de A12 richting Hilversum te mogen rijden. Op het allerlaatste moment was het gelukt om een C4 te huren zodat we verlost werden van het rijden van lange afstanden met de grote boterwagen over smalle wegen met veel bochten.

Het eerste deel van de tocht ging via een kanaal langs de Ankeveense plassen richting de sluis ’t Hemeltje. Het is een rijksmonument en dankt zijn naam aan boerderij ‘t Hemeltje die gesloopt is om de sluis aan te kunnen leggen. De sluis ‘t Hemeltje functioneert nu vooral als schutsluis voor de recreatieve vaart, maar had bij aanleg ook een militaire functie als inundatiesluis. Het is een betonnen verdedigingswerk in de Nieuwe Hollandse waterlinie tussen het Fort bij Hinderdam en het een kilometer verderop aan het Hilversums kanaal gelegen Fort Kijkuit. De sluis kan water uit de Vecht inlaten om onder andere de Horstermeerpolder te laten onderlopen. Vanuit de sluis roeiden we de prachtige Vecht op en via het water rondom het Fort Nieuwersluis naar het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar moesten we een tijd wachten vanwege het drukke scheepvaartverkeer. Uiteindelijk op aanwijzing van twee vertegenwoordigers van de organiserende roeivereniging via deze klotsbak gauw naar de overkant en het Groene Hart in.

Via de Angstel gingen we op weg naar het Gein en passeerden daarbij Loenersloot en Baambrugge. Het Groene Hart was op zijn mooist. Het was een feestje om via het Gein naar Driemond te roeien. Ook hier een begeleide oversteek van het Amsterdam-Rijnkanaal. Vervolgens werden we in Weesp ontvangen bij Roeivereniging Weesp. Zij zijn gehuisvest in een monumentaal pand aan de Vecht. Het was vroeger een zwembad; het openbare bad was simpelweg de Vecht. Via de Vecht roeiden we weer terug naar de sluis ‘t Hemeltje en daarna door naar RV Tromp in Hilversum. Met een heerlijke maaltijd sloten we de dag af.

(7 juli 2024, An van Veen)

Comments are closed.