Een reddingsvest helpt in de eerste plaats bij het te water gaan in koud water. De kans op een cold shock is in de eerste minuut acuut. Je hebt dan geen controle over je ademhaling en je dreigt daardoor in die eerste minuut veel water binnen te krijgen.
Daarnaast houdt een reddingsvest je goed drijvend in situaties waarin bijvoorbeeld de kant verder weg is. In koud water lukt zwemmen niet langer dan 10 minuten. Een volautomatisch reddingsvest houdt ook een bewusteloze drenkeling veilig drijvend. Onderkoeling komt pas na een uur.
De ANWB heeft in 2016 volautomatische reddingsvesten getest, maar niet gericht op roeien. Bij roeien zijn bewegingsvrijheid en draagcomfort van belang. In het infosheet van de KNRB wordt verteld waar roeiers bij de keuze van een vest op kunnen letten: goede pasvorm op de borst, ruimte voor je handen tijdens de uitpik. Ook wordt ingegaan op een halfautomatisch reddingsvest en vaste stof reddingsvesten (alleen voor stuurlieden).
Ga je een vest kopen, pas dit dan eerst aan in een winkel. Internetwinkels hebben soms ook een fysieke winkel. Of leen een keer een zwemvest van een andere roeier om het uit te proberen op een rondje plas.
Ten slotte, realiseer je dat op de Reeuwijkse Plassen als je omgaat dit waarschijnlijk gebeurt bij een brug. Je wilt dan op de kant klimmen zonder teveel gehinderd te worden door een reddingvest.
(24 februari 2024 – Gwen de Vries, roeicommissaris)
Comments are closed.