Wie roeit op 13 september mee rond IJsselmonde?

(17 augustus 2015, Roeicommissaris)

De Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas organiseert dit jaar op 13 september a.s. inmiddels al voor de 68ste maal hun rondje IJsselmonde.

Het is een tocht op stromend water. Een voordeel daarvan is dat de snelheid over de grond aanmerkelijk toeneemt wanneer de tocht goed is gepland. Bij de Spijkenisserbrug hebben we als roeier zomaar 5 km p/u voordeel. Indrukwekkend is ook de ontmoeting met grote zeeschepen en de binnenvaart. De Maas heeft een goede samenwerking met de Havendienst die ons begeleidt en zelf zetten ze ook begeleidingsschepen in. Onze veiligheid is dus gewaarborgd.

Als er voldoende belangstelling is wil ik mijn schouders zetten onder de deelname van de RZVG met 3 wherry’s (die we huren bij De Maas). Er is plaats voor 12 roeiers (3 ploegen van 4 roeiers). Zoals je ziet op de foto’s wordt er gevaren met 2 man / vrouw op de stuurstoel. Er moet nog wel wat worden georganiseerd, maar ik hoop op de medewerking van de deelnemers.

Kosten voor deelname aan de IJsselmondetocht bedraagt €25,- p.p. De prijs van het diner buffet (optioneel) is  €25,00 p.p. en boothuur is €7,50 per persoon/roeier.

Schrijf je (voorlopig) in via de website of klik hier en vermeldt vooral ook of je een bijdrage wilt leveren aan de organisatie.

Voor meer informatie stuur een mail aan Cees Leenheer met cc aan roeicommissaris@roeienzeil.nl

Bijzonderheden zoals vertrektijden etc. komen later. Voor verdere informatie: ceesleenheer@hetnet.nl

Cees Leenheer

Tekst van de website van De Maas

Al 67 keer roeiden we rond het eiland van IJsselmonde en als dat al jaren een succes is, moet je daar natuurlijk niet van afwijken. Dus ook dit jaar roeien we de tocht van 65 kilometer weer. Op zondag 13 september a.s.  zijn de riviergoden ons dit jaar gunstig gezind: de stroming is zodanig dat we ideaal het eiland kunnen ronden.

Ook dit jaar zijn naast de leden van De Maas ook leden van andere roeiverenigingen in binnen- en buitenland van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de tocht en de 10 kilometerwedstrijd (deelname daaraan is facultatief).

We vertrekken ‘s ochtends rond zonsopgang vanaf de Plantage in De Esch om als eerste stroomopwaarts richting de machtige Van Brienenoord brug te roeien. Vanaf daar passeren we de verschillende enorme scheepswerven van IHC, Oceanco en vele andere. Daarna kruisen we voorbij Dordrecht en tegen lunchtijd leggen we even aan voor een heerlijke en voedzame lunch en wat welverdiende rust. Als iedereen is bijgekomen stappen we weer in en dalen verder de Oude Maas af, langs Spijkenisse komen we de grote industrie van de Botlek tegemoet. Het konvooi draait dan onder begeleiding van de Rotterdam Port Authority de Nieuwe Waterweg op. Spannend maar leuk is het om de grote zeehavens te passeren en in de verte doemt de stad alweer op.

Hoogtepunt is het passeren van de SS Rotterdam en daarna Hotel New York, met de wolkenkrabbers op de Kop van Zuid. Vaak liggen er ook de zeekastelen van de Holland America Line of een andere cruisevaart maatschappij aan de kade. Een mooie foto gelegenheid, niet alleen voor ons, maar ook voor de verbaasde toeristen op de schepen: ‘roeien die mensen daar echt in die houten bootjes met rieten stoeltjes door die grote haven?’ Ja, dat doen we echt. En u kunt erbij zijn!

Om af te sluiten is er een heerlijk buffet en een borrel in het botenhuis op de Plantage

 

IMG_9462

No comments yet.

Geef een reactie