Woelig water – de ‘Vette 4’ op de Maas

(10 september 2018, Henk Riphagen)

Het afgelopen weekend hebben de studenten van Skadi een roeiwedstrijd georganiseerd tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Wij van de ‘Vette 4’ hebben deze handschoen opgepakt en ik kan je zeggen: het was ronduit spectaculair roeien op een onstuimige rivier de Maas in een zeewaardige ‘Yole de Mer’. Dat is nog eens wat anders dan op de Breevaart of de Plas in een gladde boot of een C4*!!!

De Yole de Mer ziet eruit als een soort brede surfplank en het binnenkomende water loopt er aan de achterkant weer uit. Of erin… toen we een paar halen gingen strijken, zat onze stuurvrouw Anja Bogaard (jazeker, van de ploeg Opzij) binnen een mum van tijd met haar billen in het water…

Het vertrek vanuit de Rijnhaven (bij de Wilhelminapier) is nog op rustig water, maar zodra we bij Hotel New York de hoek om varen en op de Maas komen is het een heksenketel van golven die de boot alle kanten op smijt. Een fatsoenlijke roeihaal kan je dan niet maken; je mag blij zijn als je het water raakt!

De start met de andere vijf boten gaat, net als bij het zeilen, met een tijdsein: drie vlaggen is drie minuten tot de start, twee vlaggen twee, enz. Zodra het startsein gegeven is proberen we goed weg te komen naar de Erasmusbrug, maar OWEE, er is een andere ploeg die niet goed stuurt en ons dus bijna entert!

Na een prima bakboordbocht gaan we rond het Noordereiland en daar worden we voor een tweede keer gehinderd, nu door een andere ploeg. Oef, wat een gezwoeg. Gelukkig wordt het water verderop rustiger. Als we op de Hef afkoersen gaat de boot zowaar lopen. Na die brug is het nog 500 meter tot de finish en we lopen lekker in op een voorligger. Helaas komt de finish te vroeg, dus net niet gepakt!

Al met al een leuke ervaring in een goede ambiance met veel bekijks en je ziet Rotterdam eens van een andere kant.

One Response to Woelig water – de ‘Vette 4’ op de Maas

  1. R.J. Kraaipoel 11/09/2018 at 13:42 #

    Ruim 10 jaar geleden hebben wij met twee Yoles de Mer van Harlingen naar Terschelling geroeid. Keesjan de Wilde was daar ook bij. Als je avontuurlijk wilt roeien, wortdt dan voor 35 euro per jaar lid van Dutch Coastal Rowling, opgericht door ons oud-lid Guus van Wechem. Zij hebben op Facebook een groep waarin alle activiteiten worden aangekondigd. Je kunt met je eigen ploeg een boot afschrijven. Wel de veiligheids instructies volgen, vooral op zee.
    Rob (R.J.) Kraaipoel

Geef een reactie