Zeilers RZVG winnen ‘Goud van Gouda’ 2019

(29 oktober 2019, Jan van den Berg)

Al meer dan tien jaar is ‘Goud van Gouda’ het zeilevenement waarmee GWV Elfhoeven en Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’ het zomerseizoen afsluiten. Het evenement bestaat uit maximaal 15 matchraces met twee zeilboten, waarbij één boot gevaren wordt door een RZVG team en de andere boot door een team van Elfhoeven. Omdat Elfhoeven dit jaar aan de beurt was om de wedstrijd te organiseren, is er gevaren in Polyvalken op de plas Elfhoeven.

Beide teams hebben vooraf goed getraind op het water en ook de theorie van het matchracen was grondig bestudeerd. Tijdens een matchrace mogen de boten elkaar reglementair hinderen, waardoor er een interessant schouwspel ontstaat. Twee umpires (scheidsrechters) beslissen direct of een boot een wedstrijdregel heeft overtreden, de bestrafte boot moet voordat hij finisht een strafrondje draaien. Door een matige wind (W3-4) waren de wedstrijden vanaf de steigers en ook vanuit het Elfhoeven clubgebouw prima te volgen. Dit jaar waren er teams in de volgende zeven categorieën: ‘Dames’, ‘Cursisten volwassenen’, ‘Bestuur’, ‘Jeugd instructeurs’, ‘Jeugd t/m 15 jaar’, ‘Kampioenen’ en ‘Best of de rest’.

Tot aan de lunch ging de strijd tussen RZVG en Elfhoeven met een stand van 2 – 2 gelijk op. Na een goed verzorgde lunch, aangeboden aan zeilers en organisatie door het Comité Goudse Zeilweek, ging de strijd weer verder en liep de RZVG uit naar een stand van 8-3 (waardoor het voor Elfhoeven onmogelijk werd om het Goud van Gouda 2019 te winnen en de laatste vier wedstrijden niet meer gevaren hoefden te worden).
Twee boten zijn snel opgeruimd waarna een gezellige borrel kon beginnen in het clubgebouw van Elfhoeven. Halverwege de borrel werd door Elfhoeven zeilwedstrijd commissaris Chris ten Hoopen het ‘Goud van Gouda’ aan het RZVG team uitgereikt. Dit was de 12de keer dat er om het Goud van Gouda werd gestreden, de totaal stand tussen RZVG en Elfhoeven is nu weer gelijk (6-6). Het ‘Goud van Gouda’ mag weer een jaar lang op de schoorsteenmantel in onze sociëteit staan!

Het RZVG team bestond in 2019 uit de volgende zeilers: Rixt de Boer, Marti van Kranenburg, Jan Willem Bosman, Johan de Boer, Jet Woudstra, Chris Stoffer, Femke van den Berg, Sjoerd Schouten, Quentin Fabrie, Esmee Baars, Laura van den Acker, Mark Neeleman, Pieter de Haan, Wouter van Catz en Jan Willem Janse. RZVG umpire Geert Geelkerken en teamcaptain Jan van den Berg.

Voor het videoverslag door Pieter Lansen klik hier: Goud van Gouda 2019

No comments yet.

Geef een reactie