5-Sluizentocht door cursisten BRO 2015

(7 september 2015, Ernst Jacobi)

In het lesprogramma van de Basis Roei Opleiding (BRO) is de zogenaamde 5-sluizentocht opgenomen. Dit jaar is de tocht op zaterdag 25 en zondag 26 augustus ingepland. Later kan niet, omdat vanaf september op zondag niet alle sluizen worden bediend. Door de onweersdreiging moest de zondagtocht helaas worden afgeblazen.

De tocht voert de cursisten en hun instructeurs via de Elfhoeven naar de Breevaart waar als eerste de Reeuwijks Verlaat sluis (1) wordt genomen. Dit sluisje kent een niveauverschil van bijna 2 meter en het is de kunst om de boten vrij van de kant en stabiel te houden terwijl de kolk volloopt.

Daarna wordt in de Karnemelksloot een stukje enkelboord geroeid, omdat een deel van het vaarwater te smal is om met beide boorden te roeien. Via de Blekerssingel en de Kattensingel worden via de oude Gouwe de Visbanken en de lastige brug bij de Dubbele Buurt gepasseerd en voor koffie met gebak bij “Juuls” aangelegd aan de steiger aan de Oosthaven.

Na de koffie worden de boten opnieuw ingedeeld, zodat iedereen het nieuwe vaarwater als stuur leert kennen. Terug naar de Kattensingel wordt koers gezet naar de Mallegatsluis (2). Over stuurboord de IJssel op en via de Voorhaven door de Julianasluis (3). Onderweg waren er gelukkig diverse privé fotografen aanwezig om de tocht vast te leggen.

sluizentocht 2015_1sluizentocht 2015_3

Via het Gouwekanaal en de Nieuwe Gouwe wordt voor de Rabatbrug de 4e sluis gepasseerd en opnieuw koers gezet naar de steiger aan de Oosthaven, om bij “Zoet en Zalig” te lunchen.

Om 15.00 uur wordt uiteindelijk de terugtocht aanvaard. Als 5e sluis wordt opnieuw de Reeuwijks Verlaat sluis gepasseerd en vervolgens terug naar de vereniging. Na het schoonmaken van de boten wordt bij de vereniging nog nagenoten van een geweldige dag met prachtig weer.

De cursisten waren enthousiast en zijn een geweldige roei ervaring rijker.

Ernst Jacobi

sluizentocht 2015_4

No comments yet.

Geef een reactie