Trainingskamp Vet-8 in Oslo

(Tjeerd Meij, 14 september 2015)

In het weekend van 28 t/m 30 augustus j.l. is de Vet-8 weer in trainingskamp gegaan voor de naderende Goudse Mijl. Na Engeland, België en Duitsland was met unanieme stemming besloten om naar Oslo te gaan. Onze organisator, Taco Terpstra, heeft daar via zijn werk contacten met de Norske Studenten Roeiclub. Dit is de grootste roeivereniging van Noorwegen met 500 leden en een 3-tal locaties in en om Oslo, waar roeimateriaal, clubhuizen en slaapmogelijkheden zijn.

Voor ons begon de dag op vrijdag vroeg: om 7.00 u. vliegen dus om 04.15 u. op de vereniging verzamelen! Ondanks dat we onze eigen vliegtuigmonteur Bas van der Hoeven voor de zekerheid hadden meegenomen moesten we op Schiphol, na enige tijd wachten, toch van vliegtuig wisselen; technische problemen. Dat ging echter zeker niet ten koste van onze stemming. Uiteindelijk zijn we met slechts 1 uur vertraging aangekomen in Oslo én we hebben weer een puntje om Bas scherp te houden!

Vrijdag
De roeiclub heeft naast haar officiële locatie in het centrum van Oslo, ook een magnifieke locatie op een eilandje voor de kust. Hierop waren naast een grote loods met het oudere roeimateriaal ook een 4-tal kleine huisjes en een groter huis met keuken voor ons gereserveerd. Al het schilderachtige dat iedereen van Noorwegen kent, was er in werkelijkheid aanwezig.

De vrijdagmiddag was voor ons meteen de eerste vuurdoop: zouden we de Noorse zee wel kunnen bedwingen? Marianne (onze Deense gids, getrouwd met de voormalige voorzitter Jens) heeft ons gedurende 2 dagen de weg tussen alle eilanden gewezen. Ze liet ons vrijdag eerst genieten van het historische roeimateriaal: overnaadse E-boten van minimaal 50 jaar oud, waar we met 4 man in konden boordroeien. Voor mij een nieuwe ervaring, voor sommige ouderen onder ons (de meesten dus!) een flashblack naar lang vervlogen tijden. Het betekende dus: roeien met riemen die meer bij een sloep van de scouting horen en regelmatig hozen. Na even oefenen bleek echter dat je ook daarmee vooruit komt en zelfs de flinke golfslag kunt weerstaan. Michael zou in ieder geval het stoplicht allang op rood gezet hebben!

De eerste dag werd er 16 km geroeid (bij 19 graden en zon) waarna we snel zijn gaan douchen (allemaal erg Spartaans, dat wel) en toen op naar het avondeten. Met onze Noorse contactpersoon Frederik vervolgens in het levendige centrum van Oslo, aan de waterkant, heerlijk wezen eten. Frederik bleek trouwens vele jaren terug een 2-tal maanden ook in Reeuwijk mee geroeid te hebben in de 8. Jos Geerligs bleek, na enige tijd, zich steeds meer details hiervan te kunnen herinneren. Tenslotte nog wat na-geborreld bij onze huisjes, genietend van een mooie zomeravond met uitzicht over de eilanden, met de door ons uit Nederland meegenomen wijn.

Zaterdag
De tweede dag werd door een groot deel van de groep begonnen met zwemmen in de zee, terwijl een aantal anderen het niet kon laten om een skiff of dubbel-2 uit de loods te halen en even flink te trainen.
Het middagprogramma was ingeruimd om te gaan roeien bij het hoofd clubgebouw van de vereniging. Daar lag voor ons het neusje van de zalm klaar om mee te gaan roeien; blijkbaar hadden we de test de dag ervoor goed doorstaan. Met een 3-tal perfect onderhouden boten konden we nu een tocht maken dicht langs het centrum van Oslo: 18 km werd er gemeten.

Vermoeid maar voldaan werd er vervolgens eten ingeslagen bij de supermarkt: zelf een potje koken onder leiding van Ben en Frank, gevolgd door het opmaken van alle wijn, want die kan je per slot van rekening niet mee terugnemen naar Reeuwijk.

Zondag
Voor zondag had Taco een meer cultureel programma opgesteld: 3 dagen achter elkaar roeien zou ook wat te veel zijn voor de oude mannen van Vet-8. Het werd dus het museum van Munch (vooral bekend van de Schreeuw). De vrouw van Fredrik gaf een uitgebreide leerzame inleiding over het werk van Munch. In het museum was een speciale overzichtstentoonstelling van Munch en Vincent van Gogh, waarbij de vele overeenkomsten tussen beide schilders werden toegelicht. Vanaf de 2e week september is er een vergelijkbare expositie in het Van Gogh Museum in Amsterdam: een aanrader! Het museumbezoek werd gevolgd  door een heerlijke lunch boven op de heuvels rondom Oslo met schitterend uitzicht op de haven.

Het was een werkelijk onvergetelijk weekend, waarvoor dank aan vooral Taco en Frank. Op naar een goed resultaat op de Goudse Mijl, want dan zal moeten blijken of we deze jaarlijkse tripjes nog steeds “trainingsweekend” mogen noemen!

Tjeerd Meij

Voor meer foto’s klik: HIER

 

No comments yet.

Geef een reactie