Anne-Fleur van der Zee zorgt voor Nederlandse medailles op mini EK

(3 augustus 2016, Toine Vergroesen)

Vorig weekend (29 – 31 juli 2016) heeft de Goudse roeister Anne-Fleur van der Zee Nederland uitermate succesvol vertegenwoordigd op de Coupe de la Jeunesse in Poznan, Polen. Zij was op deze wedstrijd tussen nationale teams uit 12 Europese landen direct betrokken bij alle Nederlandse medailles. Vooral de resultaten in de door haar voorgeslagen meisjes vier zonder stuurvrouw waren van bijzonder hoog gehalte. Samen met de Amsterdamse roeisters Iris Klok (De Amstel), Jessy Vermeer (RIC) en Florentine de Boer (Willem III) wist ze zaterdag een zilveren medaille te veroveren.

Brons in acht
De Coupe de la Jeunesse is een jaarlijkse roeiwedstrijd voor junioren tot en met 18 jaar uit twaalf Europese landen. Naast Nederland doen mee: België, Frankrijk, Groot Brittannië, Ierland, Spanje, Portugal, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Polen. Traditioneel wordt de wedstrijd op vrijdagmiddag geopend met de gestuurde meisjes acht, een extra nummer samengesteld uit roeisters van kleinere ploegen. De Nederlandse acht, samengesteld uit de dubbelvier en de vier-zonder, haalde een bronzen medaille binnen. Weliswaar op gepaste afstand, ruim 50 meter, achter de superieure Britse en de bijna net zo sterke Italiaanse roeisters, maar de trend was gezet. Dit smaakte naar meer.

Zilver in vier-zonder
Zaterdag werd in de vier-zonder gestart, weer tegen diezelfde superieure Britse roeisters uit de acht. Daar had Anne-Fleur (15 jaar nog maar) echter geen boodschap aan. Op fantastische wijze wist ze haar ploeg een ritme op te leggen waar de Britse boot geen antwoord op had. Achter haar in de boot namen Iris (15) en Jessy (16) haar ritme niet alleen fantastisch over, maar voegden daar ook nog de benodigde power aan toe. Op boeg kon Florentine (17) daardoor de boot perfect onder controle houden, waardoor ze samen de maximaal mogelijke snelheid aan de boot konden meegeven. Voordat de meer ervaren en fysiek sterkere Britse ploeg het in de gaten kreeg, hadden ze al een lengte achterstand opgelopen. Agressief en ritmisch varend wisten ze hun voorsprong lang te behouden. Op de laatste 500 m leek het fysieke verschil de doorslag te gaan geven, maar de ploeg wist het tempo nog verder te verhogen om met een minimale voorsprong (een paar cm) het zilver voor de neus van de verbouwereerde Britse ploeg weg te kapen. Het goud bleef buiten bereik. De Spaanse ploeg was net wat beter en finishte met ruim een lengte voorsprong. Maar daar maalde eigenlijk niemand om. Er was zilver gewonnen.

En nog een keer brons
Zondag bleken de inspanningen van de dag ervoor helaas hun tol te hebben geëist, zodat de stunt van zaterdag niet herhaald kon worden. Bovendien was de Britse ploeg gewaarschuwd. Ondanks verwoede tegenstand lukte het de Britse ploeg dit keer wel er net voorbij te gaan. De Spaanse ploeg was wederom de beste. Brons was het terechte resultaat met ruim een lengte voorsprong op de Oostenrijkse ploeg die vierde werd en veel meer op de rest. Daarom toch blije gezichten tijdens de prijsuitreiking.

eindsprint

Eindsprint

zilver

Zilver!

 

No comments yet.

Geef een reactie