Annelotte Maitland indrukwekkend goed in Gent

(15 mei 2017, Toine Vergroesen)

Tijdens de Internationale Mei Regatta op 6 en 7 mei j.l. in Gent, met deelnemers uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Ierland, Portugal, Cyprus en zelfs Israël, heeft roeiteam Gouda (zie foto) meerdere aansprekende resultaten geboekt. In 3 van de 9 wedstrijden waarin gestart is, werd de directe tegenstand overtuigend verslagen, wat uiteindelijk drie overall podium plekken opleverde. Annelotte Maitland (12 jaar) overklaste de voltallige internationale concurrentie in de skiff voor meisjes tot en met 14 jaar!

Zaterdag
Dirrik Maitland, met 10 jaar het jongste lid van team Gouda, roeide op Gent zijn eerste wedstrijd. Hij wilde duidelijk niet voor zijn oudere zussen onder doen, werd 2e in zijn heat en eindigde keurig als 6e in het veld voor jongens tot en met 12 jaar met 23 tegenstanders. In zijn heat over 500 m heeft hij zoveel geleerd van zijn directe tegenstanders, die hij de gehele race nadrukkelijk bekeken heeft, dat hij volgend jaar in dit veld zeker voor de hoofdprijs mee zal doen.
De dubbeltweeën met Anne-Fleur (16) en Lisa (15) en Annelotte en Henriëtte (14) startten beiden in het veld voor meisjes tot en met 18 jaar. Op zaterdag wordt er in Gent bij de junioren geen onderscheid gemaakt tussen de categorieën tot en met 16 jaar en tot en met 18 jaar. Op zondag wel. Beide dubbeltweeën waren ingedeeld in dezelfde heat. Anne-Fleur en Lisa wonnen hun heat met ruime voorsprong en haalden in het totale veld van 41 inschrijvingen een goede 3e plaats, wat hen een mooie bronzen medaille opleverde. Maar ook Annelotte en Henriëtte leverden met een 8e totaal plaats een keurige prestatie, en dat met tegenwind.

Zondag
Zondag was de wind wat gedraaid en stond ie schuin mee. ’s-Ochtends in alle vroegte opgestaan, mochten Anne-Fleur en Lisa al om 8.00 uur het spits afbijten in de dames senioren dubbeltwee, voor roeisters tot en met 22 jaar. Ondanks hun jeugdige leeftijd wisten ze hun voorwedstrijd te winnen en zich vrij makkelijk voor de finale te plaatsen. In de finale (begin van de middag) tegen twee sterker geachte Engelse ploegen werd voor de aanval gekozen. Aanvankelijk leek dat goed uit te pakken en wisten ze zelfs de leiding te nemen. Door de energie die dat in het eerste deel kostte, kon een podiumplaats in het laatste deel van de race echter net niet meer behouden worden: vierde.

Halverwege de ochtend was Annelotte aan de beurt. In haar heat van vijf ploegen had ze het geluk dat ze was ingedeeld bij een andere sterke roeister. Die wist haar driekwart van de 1000 m race zoveel tegenstand te bieden dat Annelotte pas na 750 m de leiding kon overnemen. In de laatste 250 m zette Annelotte echter op een ongelofelijke manier de turbo aan en wist ze met ruim 5 seconden voorsprong (ca. 20 m) haar race winnend af te sluiten. Daarmee was ze ook sneller dan alle andere races en werd ook het totaal klassement gewonnen van 54 ingeschreven ploegen uit Nederland, België, Frankrijk en Ierland. Haar grote tegenstandster uit de heat bleek uiteindelijk het zilver te winnen met ruim 3 seconden voorsprong op nummer drie. De beker was binnen en haar PR over 1000 m met ruim 6 seconden verbeterd. Grote klasse!

Eind van de ochtend was het de beurt aan Henriëtte in het skiff veld voor meisjes tot en met 16 jaar. Er waren 40 ploegen ingeschreven. Henriette roeide een geweldige race waarmee ze in haar heat 2e werd en weer ruim 4 sec van haar PR af snoepte. In het totaal klassement wist ze daarmee roeisters uit 4 verschillende landen achter zich te houden en leverde haar dat een keurige 20e plek op. Dat belooft wat voor volgend jaar.

Het weekend werd afgesloten door de dubbeltweetjes. Eerst Annelotte en Henriëtte in het veld voor meisjes tot en met 16 jaar. Daarna Anne-Fleur en Lisa in het veld voor meisjes tot en met 18 jaar. Bij beide ploegen was te zien dat de inspanningen van het weekend hun tol geëist hadden. Beide ploegen hadden zich met hun prestaties van zaterdag geplaatst voor de eerste heat (waarin de vijf snelsten van zaterdag tegen elkaar roeien) in hun veld. Annelotte en Henriëtte werden daarin 4e wat uiteindelijk een 6e plaats in het totaal klassement betekende (bij 41 inschrijvingen). Anne-Fleur en Lisa werden 3e in hun heat en 3e in het totaalklassement (bij 16 inschrijvingen).

Onderweg naar Gouda werd de grote gele M bij de grens nog van de nodige calorieën verlost en werden de prestaties van het weekend doorgenomen en al weer plannen gesmeed voor de komende wedstrijden.

Team Gouda klaar voor de terugreis uit Gent

 

Compositie van het weekend.

One Response to Annelotte Maitland indrukwekkend goed in Gent

  1. Irene Wattel 15/05/2017 at 16:43 #

    Heel goed om te lezen! Gefeliciteerd allemaal. En bedankt voor het levendige verslag.

Geef een reactie