Goede prestaties op NK skiff / Hollandia

(28 april 2017, Toine Vergroesen)

De Goudse junioren roeiers hebben afgelopen weekend deelgenomen aan de Nederlandse Kampioenschappen (NK) skiff op de Bosbaan te Amsterdam. Deze wedstrijden, die over 2 km boord aan boord worden geroeid, werden dit jaar gecombineerd met de Hollandia roeiwedstrijden, waarbij ook in andere boottypen gestart kon worden. Grote verrassing was Annelotte Maitland, die zich op haar 12e al in de top tien van het NK-skiffveld voor meisjes tot en met 16 jaar (M16) wist te roeien. Als klap op de vuurpijl wist ze samen met haar zus Henriëtte (14 jaar) zeer overtuigend de M16-dubbeltwee te winnen! Ook de andere Goudse roeiers deden het goed. Ondanks de soms lastige omstandigheden wisten ze allemaal in de skiff een nieuw PR te roeien.

Vrijdag 21 april: Time trial over 1900 m
De NK skiff begon op vrijdag namiddag / avond met een timetrial (tijdrace) over 1900 m. De snelste 24 deelnemers per categorie gingen door naar de kwartfinales op zaterdagochtend. Alle overigen werden doorverwezen naar de finales om de plekken 25 en hoger op zondagochtend. Er stond een harde meewind en flink wat golfslag, waardoor de omstandigheden behoorlijk lastig waren.

Anne-Fleur van der Zee (16) beet om vijf uur het spits af. In de categorie voor meisjes tot en met 18 jaar eindigde ze op een keurige 12e plaats in een veld van 27 deelneemsters. Lisa Bruijnincx (15) volgde 10 minuten later in het M16 veld. De omstandigheden waren voor haar nog te lastig om een goede prestatie neer te zetten; ze roeit pas een half jaar. Dat was wel even slikken. Desondanks wist ze met een 19e plek in een veld van 28 deelneemsters de kwartfinale veilig te stellen. Annelotte presteerde in hetzelfde veld met een 18e plaats ver boven verwachting. Vooraf was gehoopt op een plek bij de eerste 24. Datzelfde gold voor Henriëtte, die zich met een 24e plek net wist te kwalificeren. 24e van de 28 lijkt niet bijzonder, maar in de dubbeltwee op zaterdag deden ook nog 26 andere roeisters mee, die niet in de skiff zijn gestart. Dus feitelijk is de uitslag 24e van de 54. Gert Veldhuizen (17) was pas om kwart voor acht aan de beurt in de categorie voor jongens tot en met 18 jaar (J18). Hoewel technisch heel behoorlijk varend, kwam hij duidelijk power tekort. De 43e plek van 54 deelnemers was duidelijk niet waarop gehoopt was.

Zaterdag 22 april: Kwart en halve finales skiff en M16 dubbeltwee
Zaterdagochtend waren de kwartfinales in de skiff. Na een korte nachtrust (we vertrokken al om kwart voor zes uit Gouda) moesten de vier Goudse meisjes al weer aan de bak. Anne-Fleur leverde een uitstekende prestatie door in haar kwart finale race met een overtuigende 3e plek de halve finale veilig te stellen. Doel bereikt: een plek bij de beste 12 in de M18-skiff! Direct daarna kwam Henriëtte in actie in de eerste kwart finale in de M16-skiff. Dat ze daarin 6e en laatste werd was vooraf ingecalculeerd. Met het halen van de kwart finales was het vooraf gestelde doel al bereikt; meer zit er nu nog niet in. Weer een race later kwam Annelotte in de tweede kwart finale in actie. Wat die daarin presteerde is absurd goed. Bijna wist ze de halve finale te bereiken. Met een 8e totaal tijd had ze de pech dat er in haar kwartfinale nog drie roeisters sneller waren. Onopgemerkt bleef dit echter niet. De rest van de dag werden de geruchten over ‘dat meisje van 12’ steeds sterker. Lisa kwam in de derde kwart finale in actie. De wind was veel rustiger dan de dag ervoor. Daardoor kon Lisa veel beter haar kracht op het water kwijt. Het resultaat mocht er zijn. Met een keurige tweede plek en een 4e totaal tijd werd de halve finale veilig gesteld.

Zaterdagmiddag waren de halve finales in de skiff. Voor Anne-Fleur was daar dit jaar nog geen eer te behalen. De concurrentie is nu nog te sterk. Meer dan een 6e plek en een plaats in de B-finale (plaatsen 7 – 12) zat er daarom niet in. De wind was inmiddels weer flink aangewakkerd waardoor de omstandigheden een stuk lastiger waren dan in de ochtend. Lisa kon daardoor haar vierde totaaltijd van de ochtend niet omzetten in een plek in de A-finale. Desondanks wist ze een heel behoorlijke race te eindigen met een 5e plek.

Nog geen anderhalf uur na hun kwart finale in de skiff mochten Annelotte en Henriëtte samen de voorwedstrijden in de M16 dubbeltwee roeien tegen allemaal ploegen die niet ook al in de skiff geroeid hadden. Ondanks dat een tweede plek voldoende was, knalden beide zusjes net zo lang door tot ze de eerste plek overnamen van de ploeg die drie weken eerder op de Tweehead nog ruim sneller was. Dat de energie nog niet op was bleek ’s-middags in de finale wel. Opstomend vanaf een vijfde plek werd steeds verder door versneld om uiteindelijk iedereen hun hielen te laten zien en het blik overtuigend voor zich op te eisen (zie foto). En de geruchten gonsden voort…..

Zondag 23 april: finales skiff
Henriëtte opende voor Gouda de dag met de D-finale (plaatsen 19 – 24) in de M16-skiff. Door de vermoeienissen van de vorige dagen (4 races binnen 24 uur) zat er ondanks verwoede pogingen voor haar niet meer in dan een 6e plek in deze race. Daarna was Gert aan de beurt in de H- finale (plaatsen 43 – 48) van de J18-skiff. Hij was vast van plan zich te revancheren. Als een komeet ging hij van start en wist meteen overtuigend de leiding in zijn race te pakken. Mede door het gebrek aan directe tegenstand wist hij die snelheid niet door te trekken tot de finish. Desondanks won hij zijn race met bijna 10 sec voorsprong en verbeterde hij met een 31e totaaltijd en passant zijn PR!

De andere drie Goudse roeiers waren in de middag aan de beurt. Annelotte kon haar fenomenale optreden van een dag eerder helaas geen passend vervolg geven, omdat ze ten tijde van haar finale op Schiphol aan boord ging van een vlucht naar een warm oord. Zelfs haar ouders hadden er niet op gerekend dat ze zo hard kon roeien. Jammer, maar niet erg. Haar tijd komt nog wel. Anne-Fleur roeide in de B-finale van de M18-skiff in een strakke race haar PR aan diggelen. Desondanks zat er niet meer dan een 6e plek in. Lisa was duidelijk vermoeid van de inspanningen van de vorige twee dagen en van de extra concentratie die het haar nog kost omdat ze nog niet ‘op de automaat’ roeit. Dat was duidelijk te zien in het laatste deel van haar race, waar het zwart voor haar ogen werd. Desondanks wist ze als 3e te eindigen en haar PR van de dag ervoor nipt aan te scherpen.

Aan het ere vlot: Het blik voor Annelotte (links) en Henriëtte (rechts) is binnen.