Goede prestaties tijdens Open Belgische Kampioenschappen

(22 mei 2015, Toine Vergroesen)
Tijdens de Open Belgische Kampioenschappen, gehouden op de Watersportbaan in Gent op 9 en 10 mei jl., hebben Tom Kosse (16 jaar), Maxim den Boogert (15 jaar), Sera Weevers (15 jaar), Anne-Fleur van der Zee (14 jaar) en Henriette Maitland (12 jaar) de Goudse Roei en Zeil vertegenwoordigd in diverse boottypen, leeftijdsklassen en combinaties met andere verenigingen. Special guest star was Joeke Verlinden (16 jaar) van Groningse roeivereniging De Hunze. Zij namen het op tegen roeiers uit België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en Ierland.

Zaterdag: jongens presteren goed
Op zaterdag was er bij deze wedstrijd geen leeftijdsscheiding en startte iedereen in het open junioren veld tot en met 18 jaar. Er stond een harde wind, voornamelijk mee, wat in deze Belgische klots-bak tot woelige baren en chaotische starts leidde. Zowel Joeke, als Sera en Anne-Fleur werden in de skiff bij de start daardoor zodanig verrast, dat ze direct op grote achterstand lagen en een verloren race roeiden (12e, 18e en 19e van de 26). Tom en Maxim waren in hun wedstrijden veel alerter en hadden een fenomenale start, waardoor ze brutaal de leiding in hun heat namen. Die konden ze helaas niet vasthouden, maar beiden roeiden een geweldige race, afgesloten met een dik Persoonlijk Record (PR) in de skiff. Tom eindigde uiteindelijk als 19e van de 53 en Maxim 21e.

Dubbeltwee
Vanwege het open veld roeiden Tom en Maxim in de dubbeltwee weer eens samen. Ze bleken het nog niet verleerd: 15e van de 46, wederom in een dik PR. Bij de meisjes roeide Anne-Fleur samen met Joeke en Sera met Noor Dirven van roeiclub Nautilus uit Rotterdam. Nu waren ze alerter en gingen ze goed van start. Joeke en Anne-Fleur hadden het genoegen om tegen 4 boten van de Belgische Nationale selectie (18 jaar) te mogen starten. Ondanks een verdienstelijke 8e plaats in een veld van 30 boten waren ze kansloos in hun heat. Met Sera en Noor ging het helaas een stukje minder: 18e.

Zondag: revanche van de meisjes
Op zondag werden de junioren verdeeld in leeftijdscategorieën tot en met 16 en tot en met 18 jaar. Daarnaast was er nog een wedstrijd over 1 km voor meisjes tot en met 14 jaar. Hierin maakte Henriette haar wedstrijd debuut. Ondanks een prima race kwam ze met haar 12 jaar nog iets tekort voor een hoge klassering (25e van de 30). Wel bijna een PR gevaren, en dat bij tegenwind!
Joeke, Anne-Fleur en Sera lieten alle drie zien dat ze toch wel degelijk wat kunnen in de skiff (8e, 10e en 13e van de 30) in tijden die, ondanks de tegenwind, nauwelijks langzamer waren dan op zaterdag. Anne-Fleur won zelfs met grote voorsprong haar heat. In de dubbeltwee haalden Joeke en Anne-Fleur een zeer goede 4e plaats van de 27; helaas net geen medaille. De dubbel met Sera en Noor was helaas een stuk minder succesvol (20e). De roeistijlen van beiden bleken teveel te verschillen om deze combi echt hard te laten gaan. Omdat dit vóór het einde van dit wedstrijdseizoen niet meer voldoende bij te sturen is, varen deze twee inmiddels niet meer samen.

Dubbelvier
Sera revancheerde zich in de dubbelvier met twee meisjes van de Haagse roeivereniging De Laak. Het derde Laak meisje had zaterdag een blessure opgelopen. Gelukkig kon Anne-Fleur haar vervangen, zodat de vier toch kon varen. In een fantasie opstelling werd een goede 4e plaats bereikt in een veld van 11 ploegen.

Maxim vlamt ook op zondag
Maxim en Tom roeiden zondag in hun eigen leeftijdscategorie. Tom kwam in het 18 jarigen veld duidelijk nog power tekort om echt potten te breken, zeker bij tegenwind. Hij eindigde als 24e van de 30. Maxim roeide in het 16 jarigen veld een sterke race in de skiff, en eindigde als 9e van de 33. Naast de skiff roeide hij op zondag ook in de dubbeltwee in de leeftijdscategorie t/m 16 jaar. Net als drie weken eerder wederom samen met Finn Florijn van roeivereniging Die Leythe (jawel, uit Leiden). Daarin werden ze 15e in een veld van 26 ploegen.

Al met al kunnen we stellen dat onze junioren ook op het internationale podium goed mee kunnen komen!

No comments yet.

Geef een reactie