Elfsteden roeimarathon: “alleen voor stoere roeiers”

(26 mei 2015, Lineke van der Burg)
Op 15 en 16 mei j.l. werd de 30e Elfsteden roeimarathon gehouden. Het is een tocht van 208 km waarbij de Friese Elfsteden worden aangedaan en in iedere stad een stempel moet worden gehaald.

Van de RZVG  deden er twee ploegen mee. De ploeg, ingeschreven onder de naam Gouda 1, roeide in de Kalverstraat.
De ploeg van Gouda 1 bestond uit 12 roeiers (Richard, Nico, Anke, An, Olav, Teus, Gijs, Hans, Erwin, Nancy, Henk, Lineke), samengesteld uit roeiers die de tocht één of meerdere keren hebben geroeid, roeiers die een paar jaar roei-ervaring hebben en BRO-ers van vorig jaar. Verder 4 chauffeurs (Jeroen, Robert, Monique, Jaap), 3 mensen voor de wal coördinatie (Annette, Lokje, Octave) en onze eigen fotograaf (Paul). De maanden voorafgaand aan de tocht werd er hard getraind (ergometer, roeien en sturen) en werden de routekaarten goed bestudeerd.

Vrijdagmorgen 15 mei vertrokken de ploegen uit Reeuwijk met de botenwagen, met Tjeerd als chauffeur, naar Leeuwarden. Onderweg werden in Hajé in Lelystad de laatste zaken afgestemd en de shirts en teampetten uitgereikt. In Leeuwarden werden de boten bij de organiserende vereniging, de Wetterwille, geprepareerd voor de tocht.

Kalverstraat speciaal geprepareerd
Met de ervaringen van de afgelopen jaren werd de Kalverstraat in orde gemaakt. Verlichting, golfbrekers, schijnwerper, lijnen, etc. werden aangebracht. Na de keuring van de boot werd, traditie getrouw, gegeten bij de Italiaan.

De walploeg roeide de boot van Wetterwille naar de start (5 km). Hierna begon de echte tocht. Om 20.00 uur startte in de Prinsentuin in Leeuwarden de eerste van 94 boten, vervolgens startte iedere 10 á 15 seconden een boot. Gouda 1 vertrok met startnummer 27. We roeiden met 4 teams in een schema van 22 trajecten. In het begin van de tocht en in de nacht lange trajecten, later in de tocht korte.

Harde wind tegen
We gingen voortvarend van start met mooi weer in Leeuwarden en een windje ZW 2 naar Dokkum voor de eerste stempel. Daar werd het donker, koud en begon ook de tegenwind. Het op tijd bij de wissel zijn en in het donker vinden van de wisselplek met de nieuwe bemanning werden een extra uitdaging. In de nacht trok de wind aan tot ZW 4, bleef tegen en ging het regenen. Bij Woudsend werd het licht, maar de wind stond nog steeds stevig tegen. Het was zwaar, vooral op het Slotermeer, de Alde Karre en de Morra met ZW 5 tegen. Door het weer werd er steeds iets op het schema verloren. De wind draaide in de loop van de dag van ZW naar NW en wakkerde aan naar kracht 5 á 6. Pas voorbij Franeker kregen de roeiers de wind in de rug. Het werd spannend of de tocht wel binnen de tijd (24 uur) zou worden volbracht. Maar door de geweldige ondersteuning van de walploeg en de chauffeurs bleef de stemming goed en bleef iedereen geweldig gemotiveerd. In de laatste trajecten is weer veel tijd goed gemaakt op het schema.

Op tijd binnen
In Leeuwarden kon een gelukkige ploeg de boot over de finish zien komen en kon met trots de laatste stempel worden gehaald. Gouda 1 met de Kalverstraat werd 60e in een tijd van 23 uur, 10 min. en 30 sec!

Zonder schade aan mens en materiaal waren we zaterdag, rond middernacht, weer in Reeuwijk. Het was een geweldige ervaring!

Lineke, teamcaptain van Gouda 1

In de Prinsentuin Leeuwarden

In de Prinsentuin Leeuwarden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0139

Team geel klaar voor de start

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0242

Van Harinxmakanaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_0327

Het trotse team van Gouda 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No comments yet.

Geef een reactie