Goudse dames roeiers trotseren ‘La Traversée de Lyon’

Zoals elke 1 mei vond ook dit jaar de roeitocht ‘La Traversée de Lyon’ plaats. Geannuleerd in 2020 en 2021, konden roeiploegen elkaar na lang wachten weer ontmoeten. De drie roeiverenigingen in Lyon aan de Saône werkten samen om roeiers uit heel Frankrijk en Europa te verwelkomen.

Namens de Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’ waren we met onze vrijdagochtend roeiploeg aanwezig. Willy de Werd, Annemieke van Beijnum, Rian Rijksen, Miriam de Zwart, Jacqueline Kuipers en Debbie van den Acker.

De middag voorafgaand aan de tocht hadden we een afspraak met Jehan-Nicolas Pacquot van roeivereniging ‘Aviron Union Nautique de Lyon’, met wie Willy vanuit Nederland het mail-contact had onderhouden.  Na het bezichtigen van de boot en enige instructie ten aanzien van de tocht, zorgde roeivereniging ‘Cercle de l’Aviron Lyon’ de avond voor de tocht voor een kennismakingsmaaltijd voor alle roeiers die van ver kwamen.  De wijn vloeide rijkelijk en na een paar glaasjes gingen we snel naar bed om de volgende dag weer fit op te staan.

De volgende ochtend vroeg op en na het in ontvangst nemen van de uitrusting voor de tocht, die ons cadeau werd gedaan door de organiserende clubs, gingen we het water op.

Op het programma stond een roeitocht van 28 kilometer heen en terug door Lyon. Vertrek rond 9 uur vanaf Île Barbe tot 4 kilometer na de U-bocht waar de Rhône en de Saône samenkomen. Normaal staat er een flinke stroming, maar op deze feestdag worden de sluizen gesloten en de grote vaart stilgelegd.  We werden aangemoedigd door de ‘Lyonnais’ langs de kant en vanaf de 18 bruggen. Het middeleeuwse Vieux Lyon, maar ook het hypermoderne Confluence en de moderne architectonische gebouwen waren een belevenis vanaf het water. De laatste loodjes wogen zwaar, maar bij terugkomst rond 13.00 uur werden we beloond met een gezellige lunch.

Voor alle roeiers werd er een traditionele Lyonnais-maaltijd geserveerd (445 roeiers uit 90 boten). Een glas wijn, stokbrood met Franse kaas, Pâté en Croûte, aardappels in rode wijnsaus, worstjes en een appelcarré als nagerecht. Een heerlijke afsluiting aan lange tafels met voortreffelijk weer. Met dank aan Willy de Werd en Jehan-Nicolas Pacquot kijken we terug op een zeer geslaagde tocht.

(10 mei 2022, Debbie van den Acker)

No comments yet.

Geef een antwoord