Goudse overwinning op FISA World Masters in Hongarije

(16 september 2019, Toine Vergroesen)

Lake Velence, Hongarije 11-15 september 2019. Op de FISA World Masters heeft een combinatie met roeiers van Gouda (Toine Vergroesen), Beatrix en Rijnland en een stuurvrouw van Die Leythe de Mens H 8+ op overtuigende wijze gewonnen. Direct na de start werd de leiding genomen, om die niet meer af te staan. Drie maanden intensieve training heeft zijn vruchten afgeworpen!

3500 roeiers in 626 races
De FISA World Masters is de grootse roeiwedstrijd ter wereld. Dit jaar deden ruim 3500 roeiers van 740 clubs uit 52 landen mee aan deze wedstrijd voor veteranen, internationaal de veel meer toepasselijke naam masters dragend. De wedstrijden zijn over een afstand van 1000 meter in een acht ploegen baan met starts om de drie minuten. Er zijn geen voorwedstrijden. De winnaar van iedere race krijgt blik. Op die manier werden in drie en een halve dag 626 races afgewerkt. De zondag is traditiegetrouw gereserveerd voor mixed ploegen, waarvan er velen tijdens het toernooi nog worden gevormd.

Gouda was vertegenwoordigd in drie races. De Mens G 4- op woensdag, De Mens H 4+ op vrijdag en de Mens H 8+ op zaterdag. De acht was voor ons het hoofdnummer. De andere races waren niet meer dan inleidende beschietingen met een 6e plaats in de Mens G 4- na een matige race en een 2e plaats in de Mens H 4+ na een goede race.

Over mijn lijk
De acht was samengesteld uit roeiers die allemaal, lang geleden, in Delft hun glorietijd hebben beleefd. Techniek was dus geen enkel probleem. Tegenstand in onze race kwam uit Japan, Groot Brittannië, Polen, Duitsland en twee internationale combi’s: Noorwegen/USA en Rusland/Letland.
Furieus gestart werden de favoriete Duitsers direct op achterstand gezet. Halverwege al ruim 3 seconden. Dat onze conditie niet meer is wat die nooit geweest is, bleek toen de Duitsers daarna langzaam begonnen in te lopen. De laatste 250 meter kwam echter de over-mijn-lijk mentaliteit van de ploeg naar boven en werd meer dood dan levend de Duitse aanval afgeslagen en de overwinning veilig gesteld.

Een schitterende afsluiting van een mooie periode en een heerlijke week, waarbij ook, mede door de meegereisde partners, toeristische onderdelen nadrukkelijk aan bod kwamen.

No comments yet.

Geef een reactie