Goudse roeisters winnen drie Nederlandse titels

(18 juni 2018, Toine Vergroesen)

Bosbaan, Amsterdam, 16 en 17 juni 2018. Nederlands Kampioenschap Roeien voor Junioren.

Annelotte en Henriëtte Maitland winnen Nederlands Kampioenschap in de ongestuurde dubbelvier voor meisjes t/m 16 jaar. Lisa Bruijnincx  wint Nederlandse Kampioenschappen in de ongestuurde dubbelvier èn in de gestuurde acht voor meisjes t/m 18 jaar.

Zaterdag 16 juni: 2 titels binnen 5 minuten.

De organisatie had het zo gepland dat de finales van de dubbelvieren voor meisjes 18 en meisjes 16 direct na elkaar geroeid werden. Jammer voor de coaches, die daaardoor een deel van de successen moesten missen.

Eerst kwam Lisa aan de beurt in de M18 4x, waarin ze samen roeide met Femke Paulis (Salland), Fien van Westreenen (Willem III) en Pau Koster (De Maas). Zwaar favoriet voor de titel namen ze resoluut de leiding om die niet meer af te staan en roeiden afgetekend naar de winst: 6:38.87, ruim 13 seconden voor nummer 2. Titel 1 was binnen.

5 Minuten later mochten Annelotte en Henriëtte, gesteund door Silje Kouwenhoven (Die Leythe) en Wouke Mollema (De Hunze) proberen de titel in de M16 4x binnen te hengelen. ’s-Ochtends was de voorwedstrijd ruim gewonnen, maar in de finale kwam er een taaie tegenstander bij. In een bloedstollend gevecht werd pas net voor de 1500 m een klein gaatje geslagen met de vier van De Amstel. In de laatste 500 m werd duidelijk dat de tegenstand gesloopt was en werd de voorsprong uitgebouwd naar bijna 6 seconden. In een tijd van 7:08.99 werd titel 2 veilig gesteld.

Zondag 17 juni: 1 titel en een 2e plek.

Annelotte en Henriëtte deden ook in de M16 2x (dubbeltwee) een gooi naar de titel. Favoriet voor deze wedstrijd was Die Leythe. Zaterdagavond werd in de voorwedstrijd met 8 seconden van deze ploeg verloren. Met een 2e plek in de 2e tijd van het hele veld werd wel de halve finale veilig gesteld. Zondagochtend vroeg werd in een nieuw PR de halve finale ruim gewonnen. Die Leythe was in de andere halve finale echter net wat sneller. Zondagmiddag in de finale werd ondanks verwoede pogingen en weer een verbetering van hun PR met ruim 5 seconden “slechts” een 2e plek gehaald. De teleurstelling was groot, maar Die Leythe was gewoon net wat beter en dus de terechte winnaar.

Lisa kwam naast de races voor Nederlandse junioren titels ook nog in de skiff in actie in het Dames Elite veld. Doel was ervaring op te doen en harde tegenstand op te zoeken in het beste senioren veld. In vrij lastig water roeide zij ’s-ochtends een goede race en wist ze haar voorwedstrijd te winnen. En passant verbeterde ze haar PR met ruim 11 seconden: 7:55.61. In de finale in de middag waren de omstandigheden nog slechter en waren de veel meer ervaren senioren op hun hoede voor dat juniortje. Na een matige race zat er niet meer dan een 5e plek in en was ze zelfs iets minder snel dan in de ochtend.

Nog nahijgend van haar skiff-wedstrijd, kon Lisa direct aansluitend instappen in de M18 8+. Met haar dubbelvier partners en Jessy Vermeer (RIC), Iris Klok (De Amstel), Bente Boonstra (De Laak) en Susan Temming (Cornelis Tromp), gestuurd door Mees van Nierop (Het Spaarne) werd titel 3 overtuigend binnengehaald: 6:30.75 bijna 20 seconden voor de nummer twee.

Nóg een blik.

Vermeldenswaard is verder nog de overwinning van Bente Ouderkerken (13 jaar) in de M14 1x, een wedstrijd over 500 m. Zij won haar heat en had ook in totaal de snelste tijd. Coco Kuyvenhoven (14 jaar) maakte in de andere heat haar wedstrijddebuut in een 9e totaal tijd. Dirrik Maitland (11 jaar) deed het in de J14 1x goed met een 8e totaaltijd in een veld van 16 ploegen, maar komt nog iets tekort tegen jongens die 2 jaar ouder zijn.

Overall een top weekend, met voor Gouda ongekend goede prestaties!