Heineken vierkamp: wedstrijdploegen in de achtervolging

Het weekend van de 12e en 13e maart j.l. werd de Heineken vierkamp gevaren. Eindelijk, na drie jaar, lagen we weer aan de start op de Amstel. Dit keer met twee Dames 4 boten in het veteranenveld, OPZIJ en Volantis. Het damesveteranenveld was groot, 40 tegenstanders bij de start waarvan 4 ploegen in ons DVE-veld en 12 bij Volantis in het DVD-veld.

Ondanks de naam vierkamp roeien de veteranen 3 afstanden: op dag 1 een 2500 meter achtervolgingsrace, direct gevolgd door een 250 meter boord aan boord sprint (op tijd). Op dag 2 de 5000 meter race. De 2500 en 5000 meter starten op de Amstel met de finish bij Nereus, zo’n 20 halen voorbij de Berlage Brug.

Dag 1
De 2500 meter. Na 10:36 gleden we over de finish op een 38e plek. Lekker geroeid maar niet echt hard, zo bleek. Daar valt technisch nog wat te halen, de eindhaal moest beter, langer hoorden we. Volantis pakte de 23e plek met 10:08.

De 250 meter sprint ging beter, een vliegende start en 35 harde halen later met 1:03 over de finish. Een 29e plek, stukken beter. In het tussenklassement klommen we op naar de 35e plek. Ook Volantis nestelde zich goed in het middenveld met 1:01, een 19e plek.

Dag 2
De startvolgorde is van langzaamste naar snelste ploeg. Dit maakt de Heineken een echte achtervolgingsrace en pittig om te sturen. Wij kwamen zelf in de sandwich rond het 3 km punt. We haalden een ploeg in en werden zelf ingehaald: vechten voor de ideale lijn langs de pijler van de Utrechtse brug; schreeuwende sturen ‘WIJKEN’; riemen goed vasthouden als ze die van de tegenpartij raken. Stuur Annet loodste ons koelbloedig door deze ‘battle’ heen. Voor de Berlagebrug was het weer raak, twee ploegen achter ons liepen vast in het bruggat, de opgelopen ploeg werd gediskwalificeerd. Onze finishtijd 21:49, een 32e tijd.

In het klassement waren we nog eens flink opgeschoven naar de 30e plek van de 40, prima  plek voor een DVE ploeg vinden we. Een goede 250 meter maakt echt veel goed op de vierkamp. Volantis kwam na een finishtijd 21:04 uit op de 22e plek. Goed gedaan in dit met de landelijke top bezette wedstrijdveld!

(17 maart 2022, Yvette Engbers)

Foto Paul van Hooft: met de roeiers van OPZIJ en Volantis, BOWA chauffeur Ronald en technisch adviseur Ties Kroezen