Lentemarathon

Op zaterdag 19 maart j.l. vond de primeur plaats van de Lentemarathon, georganiseerd door roeivereniging Iris in Lisse. Een prestatietocht van 51 km over prachtige wateren en smalle slootjes in de Bollenstreek en door Leiden.

Het was zonnig weer met een stevige frisse wind vanuit het noorden. Via de Ringvaart en de Kaag roeiden we door de Boerenbuurt richting het veenweidegebied. Om de 40 minuten wisselden we op het water; het was maar goed dat er geen fotograaf in de buurt was. De stuurmanskunst werd op de proef gesteld bij lage bruggen, harde wind, scherpe bochten en andere verrassingen in het smalle water. Via de Does en de Zijl gingen we op weg naar het historische centrum van Leiden; een mooie stad. In het centrum van Leiden staat een imposante molen met veel horeca in de buurt; een goed moment om een pauze te nemen op een terrasje in de zon.

Via de Trekvaart en Oegstgeest op weg naar Warmond; een verrassend afwisselend gebied met  jachthaventjes, natuurterreinen, woningen langs het water en agrarisch gebied. De wind trok aan en was behoorlijk stevig toen we weer de Kaag bereikten. Hoge golven, wind tegen: we moesten flink aan de bak. Daarna volgden in de Bollenstreek velden vol gele narcissen en geurige paarse hyacinten.

Uiteindelijk bereikten we de Leidse Vaart: hier werden ooit de trekschuiten voortgetrokken door paarden. Daarna richting de Keukenhof; vanaf 24 maart mogen ze eindelijk weer open na 2 jaar corona-ellende. Via de laatste bollenvelden en de Ringvaart was het nog maar een klein stukje naar roeivereniging Iris. Er stond een Indische maaltijd voor ons klaar; een verwennerij na een sportieve dag.

Veel complimenten voor de gezellige roeivereniging Iris; ze hebben het geweldig goed georganiseerd. We zetten volgend jaar deze tocht weer op ons lijstje en komen graag terug.

(21 maart 2022, An van Veen)

No comments yet.

Geef een reactie