Infoavond Elfstedenroeimarathon 2020

(17 januari 2020, Robert Scheen)

De infoavond over de Elfstedenroeimarathon is op dinsdag 28 januari a.s. om 20:00 in onze sociëteit. Alle geïnteresseerde m/v zijn welkom. Doel van de avond: iedereen te informeren over de tocht en de organisatie van dit evenement.
We zijn niet alleen op zoek naar roeiers. Chauffeurs en walcoördinatoren zijn nodig om ook dit jaar het Elfstedenkruisje weer in ontvangst te kunnen nemen.

De tocht
De Elfstedenroeimarathon, 210 kilometer roeien langs de beroemde 11 Friese steden binnen 24 uur. De marathongroep van de Roei- & zeilvereniging ‘Gouda’ doet ieder jaar mee met een wisselde samenstelling.

Een groep van 12 roeiers doet mee aan dit jaarlijkse evenement, dat traditioneel van start gaat op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Het doel is om het 210 kilometer lange parcours binnen 24 uur af te leggen en liefst zo snel mogelijk. De tocht wordt geroeid door vier estafetteteams in een C2x+ boot.

Er komt nogal wat bij kijken om succesvol aan deze jaarlijkse Elfstedentocht te kunnen deelnemen. Een eerste vereiste is een goede conditie en minstens zo belangrijk is een goede roei- en stuurtechniek. Verder dienen de deelnemers veel te hebben geoefend met vallen (platliggen) en het slippen van de beide riemen. Dit is nodig om de vele lage en soms smalle bruggen veilig te kunnen passeren. Op de Reeuwijkse Plassen kan dit goed geoefend worden, maar tijdens de tocht zorgde dit bij andere teams voor de nodige problemen, vooral tijdens de nachtelijke trajecten. Daarnaast is het maken van veel roeikilometers een must. Een ander belangrijk punt, het vooraf verkennen van de route, is een absolute voorwaarde.

De 12 gedreven roeiers van de Roei- & zeilvereniging gaan deze sportieve uitdaging aan en kunnen rekenen op de inzet van de chauffeurs en de walcoördinatie om binnen de 24 uur te eindigen. Een goede samenwerking is nodig om de wissels van de roeiers 22 keer vlot te laten verlopen.

De organisatie van de Elfstedenroeimarathon 2020 zal verzorgd worden door Rob Rijnhout en Robert Scheen, beiden marathonroeiers van de RZVG.

No comments yet.

Geef een reactie