Lisa Bruijnincx pakt Nederlands Kampioenschap èn Nederlands Record

(11 december 2017, Toine Vergroesen)

Op 9 december j.l. werden de Nederlandse Kampioenschappen Indoor Roeien (NKIR), tevens het Europese Open Kampioenschap op de Roei-ergometer over 2 km, gehouden. Daar werd door Lisa Bruijnincx (16) het 5 jaar oude Nederlands Record in de categorie meisjes tot en met 16 jaar uit de boeken geroeid. Met een fenomenaal opgebouwde race kwam ze uit op een tijd van 7:04.5, een verbetering van 2.6 sec van het oude record van Laila Youssifou uit 2012! Met haar tijd liet ze ook alle meisjes uit de leeftijdscategorie tot en met 18 jaar ruim achter zich.

Lisa
Dat Lisa het complete meisjesveld zou gaan winnen was vooraf wel verwacht. Immers het enige meisje dat mogelijk nog sterker is dan Lisa, kampt met de naweeën van een blessure en was door haar coach uit voorzorg niet ingeschreven. Heel verstandig, maar wel jammer voor de wedstrijd. Maar hé, wie er niet is, kun je ook niet verslaan. Daarom werden de doelen verzet naar het Nederlands Record. Tijdens haar laatste test, vier weken geleden op de club, had ze al 1.7 sec sneller geroeid. Maar de klimaatomstandigheden tijdens de NKIR zijn verre van optimaal. Ook Lisa zelf was niet 100% met een beginnende keelpijn.

Het moeten winnen en de bewuste aanval op het record maakten de druk op haar enorm groot. Een druk waar je gemakkelijk onder zou kunnen bezwijken, maar topsporters hebben druk nodig om optimaal te presteren; zo ook Lisa. Het vooraf uitgedachte race-plan werd tot in de perfectie uitgevoerd. Relatief rustig beginnen, na 1 km de snelheid een klein beetje opvoeren, na 1500 m nog een tikje harder en de laatste 250 m alle restjes energie aanspreken voor de eindsprint. Na afloop van haar race kon ze nauwelijks nog op haar benen staan, maar de titel en het record waren binnen! De titel kunnen ze haar niet meer afnemen en ik ben benieuwd hoe lang dit record blijft staan.

Mooi compliment na afloop van tweevoudig Olympisch Kampioen roeien Nico Rienks: ‘Hard kunnen ergometeren is op zich niet zo’n verdienste, maar een raceplan perfect kunnen uitvoeren wel’.

Henriëtte en Annelotte
In dezelfde wedstrijd als Lisa deden ook Annelotte (13) en Henriëtte Maitland (15) mee. Beiden wisten hun PR ook aan te scherpen, respectievelijk met ruim 5 en ruim 2 sec. Ze eindigden daarmee als 14e en 25e in het M16 veld van 72 deelneemsters (30e en 47e van alle 95 startende junioren roeisters).

 

 

 

One Response to Lisa Bruijnincx pakt Nederlands Kampioenschap èn Nederlands Record

  1. Irene Wattel 11/12/2017 at 17:16 #

    We hebben je Live gezien hoor Lisa, supergoed! We zij helemaal trots!

Geef een reactie