Lisa Bruijnincx pakt zilver op NK-skiff van ongekend hoog niveau

(24 april 2019, Toine Vergroesen)

‘Het is dit jaar misschien wel moeilijker om de NK te winnen dan de WK’

Amsterdam, 19-21 april 2019. De 17-jarige Lisa Bruijnincx heeft op het Nederlands Kampioenschap in de skiff voor meisjes tot en met 18 jaar zilver gewonnen. Alleen de 18-jarige Isabel van Opzeeland van roeivereniging Die Leythe was nóg beter. Fien van Westreenen (18 jaar) van roeivereniging Willem III, die met brons het podium completeerde, eindigde vlak achter Lisa.

Het niveau van deze drie dames is ongekend hoog. Ga maar na. Isabel, die vorig jaar door fysieke problemen gehinderd werd, haalde 2 jaar geleden al brons in de skiff op de Europese Kampioenschappen. Fien en Lisa haalden afgelopen jaar brons op de Wereldkampioenschappen in de dubbelvier en stonden vorig jaar ook al op het podium van de NK skiff.

Waar heel Nederland Paaseieren aan het zoeken en eten was, moesten de roeiers een lang weekend vol aan de bak. Vrijdag om half zes moest in een tijdrace over 1900 m uitgemaakt worden welke 24 roeisters naar de kwartfinale door mochten. Zaterdagochtend om half negen werden de kwart finales geroeid en zaterdagmiddag om half vier de halve finales. Zondagmiddag om twee uur was de finale met de beste zes roeisters van Nederland.

Lisa werd relatief makkelijk roeiend derde in de tijdrace. De kwart finale werd ook makkelijk gewonnen. De halve finale, waarin ze tegen Fien roeide, was een stuk zwaarder. Die wist ze na ruim 1000 m in haar voordeel te beslissen, waarbij vermeld moet worden dat Fien nog niet tot het uiterste ging. De finale was andere koek. Isabel nam direct de leiding en bouwde haar voorsprong gestaag uit, van 4,44 sec op 500 m, 6,43 sec op 1000 m, naar 6,65 sec op 1500 m. Ook Fien startte sneller dan Lisa, die haar race anders opbouwde. Vanaf 1000 m begon Lisa het tempo langzaam op te voeren, waarbij ze Fien net voor de 1500 m passeerde en met een vernietigende eindsprint liep ze nog flink in op Isabel. Ze kwam echter 3,75 sec tekort voor het goud.

Lisa heeft alles gegeven wat ze in zich had. Er was er helaas één beter. Jammer van het resultaat, maar ze mag zeer tevreden zijn met haar race. Ze kon niet harder.
Nu gaat Lisa zich eerst focussen op haar eindexamen. Daarna gaat ze samen met Fien, die ook eindexamen doet, in de dubbeltwee met als einddoel in augustus goud op de WK in Tokio!

n.b. Het podium is gelijkvloers!

One Response to Lisa Bruijnincx pakt zilver op NK-skiff van ongekend hoog niveau

  1. Tjeerd Meij 24/04/2019 at 21:12 #

    Heel goed gedaan Lisa. Succes de komende maanden !

Geef een reactie