Marathon Weerribben-Wieden

Eindelijk mochten we zaterdag 2 april weer een marathon in de Weerribben-Wieden roeien; geen beperkingen meer door Corona.

De tocht werd georganiseerd door roeivereniging ‘t Diep in Steenwijk. Het gebied van de Weerribben-Wieden vormt het hart van een Nationaal Park in de Kop van Overijssel. Een bekend watersport- en schaatsgebied; het land van Evert van Benthem.

Met zes roeiers en 2 C2’s zijn we een dag eerder vertrokken naar dit natuurgebied. Wel zo handig en ook heel gezellig om vooraf te logeren in een hotel en met elkaar uit eten te gaan. Om 9 uur werd het startschot gegeven. Een zonnetje erbij, maar ook stevige wind uit het noordoosten. Vanwege de harde wind was de route gewijzigd; de organisatie vond het te gevaarlijk om het grote water op te gaan.

Via een kanaal gingen we vanuit Steenwijk op weg naar de Weerribben en roeiden vervolgens het natuurgebied in. Daar ging het qua route gelijk mis. Verschillende boten namen de verkeerde afslag en roeiden direct naar het dorp Kalenberg. Het grootste deel van de roeiers pakte gelukkig wel de goede afslag en kwam uiteindelijk via smalle sloten en vaarten bij Kalenberg uit. Daarna een paar km richting Ossenzijl en via een smalle onderdoorgang weer de rietgebieden in. Prachtige natuurbeelden in een oud veengebied.

Omdat de temperatuur laag was, er soms wat sneeuw viel en de wind guur werd, was het belangrijk om warm te blijven. De mooie omgeving compenseerde dat ruimschoots. Via het pittoreske gehucht Nederland (echt, zo heet het!) zette de tocht zich voort naar het vaardorpje Dwarssloot. Uiteindelijk kwamen we via een ronde om Giethoorn weer op het kanaal richting Steenwijk.

Met een warme kop soep kwamen we weer op temperatuur. Het was een bijzondere tocht waarbij flink gebikkeld moest worden, maar het was zeer de moeite waard.
We komen weer terug!

(9 mei 2022, An van Veen)

No comments yet.

Geef een reactie