Meisjes 16* Gouda-combi 3e op HEAD

(4 april 2015, André Beerthuizen)

HEAD 2015
Zondag 22 maart j.l. was de tweede dag van de HEAD of the River, DE lange baan roeiwedstrijd van het jaar. De HEAD is een wedstrijd over 8 km op de Amstel en in dit weekend liggen er meer roeiers op de Amstel dan op alle andere roeiwateren van Nederland bij elkaar. Anne Fleur v.d. Zee was met haar 14 jaar één van de jongste deelnemers in een goed geoefende combinatie met Hunze (Groningen), ARC (Assen) en Salland (Gramsbergen). Goed geoefend? Ja, want los van de 5 individuele roeitrainingen per week, ging Anne Fleur met coach Toine Vergroesen het hele land door om samen met haar ploeggenootjes te trainen voor dat ene weekend in maart.

Winderige omstandigheden
Zondagmiddag, stevige bries, knobbelig water, spanning in de boot (en spanning bij de coaches). Er roeien ploegen mee met meisjes die dit jaar al 16 worden en die op de Heineken Roeivierkamp (een week eerder) vóór de Gouda-combi eindigden. Bieden die 3 extra km’s van de HEAD t.o.v. de Heineken perspectief om dichter bij de gedoodverfde winnaars te komen of maken die het juist lastiger? De tijd zal het leren.

IMG_5777

Stuurmanskunst op de Amstel
Tijdens de race blijkt dat de coaches en de fotograaf meer spanning kennen dan de dames in dop; ze starten voortvarend, scherpe catch, mooie doorhaal, lekker tempo. Ze blijven in het kielzog van Willem lll 1 en -2. Willem lll 2 loopt na de Omval ietsje weg, maar Willem lll 1 lijkt vandaag te pakken. Scherp stuurwerk onder de Rozenoordbrug (lange doordraaiende bocht) en mooie gelijkheid brengen Anne Fleur en haar ploeggenootjes meter voor meter dichter bij Willem lll 1 en ze lopen zelf weg bij het grootste deel van hun veld. Alleen de Spaarne-combi kruipt dichterbij.

Spaarne-combi terechte winnaar
Tussen het Kalfje en de beruchte Hoerenbocht lopen de koplopers van het M16*-veld op bij de staart van het M18*-veld; lekkere opsteker dus. De Hoerenbocht wordt zeer strak genomen, op naar de Proteus-Molen, de mijlpaal waar de eindsprint wordt ingezet. De Spaarne-combi komt uiteindelijk niet voorbij de Gouda-combi, maar is wel zo hard gegaan dat ze de eindoverwinning opeisen. Willem lll 2 wordt tweede en jawel…de Gouda-combi met Anne Fleur verslaat Willem lll 1, de ploeg die een week eerder nog sneller was.

Blijven dromen van een overwinning
Een prachtige prestatie, die door alle meefietsende coaches, roeipapa’s en roeimama’s op waarde werd geschat. Volgend jaar schuiven de nummers 1 en 2 van dit jaar door naar het M18*-veld en hebben de dames van Hunze, ARC, Salland en Gouda weer zo’n 150 trainingen en 20 wedstrijden meer in de benen. Geen enkele garantie voor succes natuurlijk, maar stiekem dromen over het winnen van de HEAD kan nooit kwaad als motivatie voor de vele trainingen die gaan komen.

NK Klein 2015
Volgende uitdaging voor de Goudse Wedstrijdjeugd: NK kleine nummers op de Bosbaan op 17, 18 en 19 april.

 

No comments yet.

Geef een reactie