Nederlands Club Kampioenschap Teamzeilen

(24 oktober 2017, Stan Schouten)

In het weekend van 21 en 22 oktober jl. werd op de Kralingse Plas in Rotterdam het Nederlands Kampioenschap Teamzeilen voor Verenigingen verzeild. Zoals elk jaar was het een 2K Teamzeil-evenement, dit houdt in dat er met twee boten van het ene team, tegen twee boten van een ander team werd gezeild. Binnen de regels van het wedstrijdzeilen is vervolgens alles geoorloofd om elkaar te dwarsbomen, op te vangen of van de baan te zeilen, alles met maar een doel: geen van de boten van het team mag laatste worden!

Het team van de Roei- en Zeilvereniging ‘Gouda’ bestond al jaren uit een mix van ervaren zeilers en jongere talenten. Dit jaar telde het team maar liefst zes nieuwe gezichten ten opzichte van vorig jaar, en daarbij kwam ook nog eens dat het gemiddelde qua leeftijd van het team op maar liefst 17 jaar lag! Kortom, een bijzonder jeugdige equipe met nog niet zoveel ervaring in teamzeilen. Het team bestond uit twee boten met de volgende zeilers:
– Robin Arens (stuurman), Hugo de Fraiture, Niels Hendriks en Bram van Furth;
– Stan Schouten (stuurman), Sabine Kreisel, Otto de Fraiture en Sjoerd Schouten.

Het weer was het gehele weekend erg wisselend: er trokken voortdurend buien over en in de vlagen werden windsnelheden van 25 knopen bereikt, niet ideaal om het spelletje goed te kunnen spelen. Desalniettemin werd er boven verwachting gepresteerd. Op zaterdag werd er namelijk na twee nederlagen gewonnen van de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas, en vervolgens lukte het regerend Nederlands Kampioen WV Braassemermeer pas in de allerlaatste meters voor de finish te winnen, nadat er een heftige strijd aan vooraf was gegaan waarin beide verenigingen de nodige rondjes hebben moeten draaien als gevolg van de gekregen straffen. Op de kant werd er nog lang nagepraat over een aantal situaties uit die specifieke race tegen onze vereniging; aangezien alles binnen de regels was gebleven kunnen we dat ervaren als een goed teken!

Op zondagochtend werd er achtereenvolgens gewonnen van de WSV Binnenmaas, de Kralingsche Zeilclub en WV Aalsmeer. Op dat moment mocht er zelfs héél even gehoopt worden op een bronzen medaille, maar in de laatste twee wedstrijden van het weekend werden we weer met beide benen op de grond gezet, doordat we onze meerdere moesten kennen in de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas en de Rotterdamsche Zeilvereeniging.

Uiteindelijk is het team boven verwachting op de vijfde plaats geëindigd! Felicitaties gaan uit naar het team van WV Braassemermeer, dat hun titel wist te prolongeren in de finale tegen de Dutch Match & Team Racing Association.

No comments yet.

Geef een antwoord