Samen doen we het

Vanochtend heerlijk geroeid, met onze ploeg, in de ochtendzon.

Intensief roeien in stilte, soms een opmerking, gelach, diepgaander gesprekken. Lachen en praten stoppen meteen als na een lang stuk breder water een manoeuvre bij een brug of aanleggen/wegvaren in zicht komt. Dan worden de functies in de boot heel voelbaar. De stuur stuurt, de roeiers vertrouwen op de stuur want die is de ‘vooruitkijker’.  De stuur vertrouwt op de roeiers, zij maken de boot stuurbaar. Samen doen we het.

Spannend moment naast verre bruggen en doorvaarten blijft vaak wegvaren en aanleggen bij de vereniging.

Een vereniging waar je je soms de enige waant. Vaker echter met mensen op steiger of terras. Mensen die kijken hoe het gaat, uit belangstelling of om te helpen als dat nodig zou zijn (en hoe fijn is hulp  als de wind je een andere kant op blaast dan je wilt of je moeite hebt met uitstappen).

Soms wijzend en ….(ja, hoe eigenlijk?) kijkend.

En wat denken/zeggen ze als het niet gaat zoals we kunnen/willen? Waarom voelen we ons dan soms wat onzeker? Wat is daarbij een gevolg van hun kijken en wat vullen we in?

Wat maakt dat het dan weleens minder goed gaat? En er adviezen komen die niet altijd rijmen met wat op dat moment in de boot speelde?

We weten niet of anderen dit ook weleens hebben. Wel, dat het niet altijd fijn voelt bekeken te worden.

Mogen we vragen daar voorzichtig mee te zijn? Misschien zelfs extra als zichtbaar is dat iemand wat extra hulp nodig heeft? Dan gewoon te helpen -zoals natuurlijk wordt gedaan-, ook te laten als de ander zijn eigen manier weet waarop het lukt? Zoals hulp krijgen van iemand die weet wat helpt,  of via eerst gaan zitten op de steiger, of met een ‘instapstok’ als handig hulpmiddel.

Laten we met eerbied voor elkaar en het materiaal ieder helpen, ook vrijheid geven het te doen zoals diegene het kan en zich het prettigst bij voelt.

Of je nu roeien aan het leren bent, al lang kan, wedstrijdroeier bent of via een andere vorm roeit.

Samen geven we vorm aan sociale veiligheid en gelijkwaardigheid.

Nicole en Jantine

2 Responses to Samen doen we het

  1. Maartje 02/06/2023 at 10:15 #

    ❤️ Mogen zijn zoals je bent binnen de veiligheid van de vereniging is een mooi en waardevol goed. Dank voor de aandacht hiervoor

  2. Karin 04/06/2023 at 07:25 #

    💜elijk dank dames!! Mooi woorden gegeven aan voor mij drempelverhogende momenten van een roeitocht. Het benoemen er van maakt mij al minder onzeker, want ik sta hier niet alleen… en jullie dus ook niet.

Geef een reactie