Wedstrijdroeien junioren in Corona tijd

(5 mei 2020, Toine Vergroesen)

Zondag 15 maart j.l. was de laatste roeitraining van de junioren wedstrijdroeiers vóór de Corona maatregelen ingingen. In overleg met het bestuur is toen besloten om de roeiers een ergometer van de club mee naar huis te geven. Daar is enorm goed gebruik van gemaakt.

Enorme toewijding
Het roeitrainingsschema werd omgezet in een ergometerschema en na elke training werden foto’s van de trainingsresultaten naar de coach geappt. Ruim zes weken lang hebben de roeiers vier ergometer trainingen en een core-stability training per week gedaan, zonder uitzicht op wedstrijden of zelfs maar boottrainingen. Niet alleen fysiek, maar vooral ook mentaal enorm zwaar; wat een toewijding! De scores van de duurtrainingen en de regen aan persoonlijke records op afstanden van 100 m tot 2 km laten zien dat de fysieke conditie in die periode alleen maar beter is geworden.

Onwennig
Toen na vijf en een halve week eindelijk het bericht kwam dat ze een week later weer mochten gaan roeien, werd er die laatste week nog even goed gas gegeven. Woensdagavond 29 april was het dan eindelijk zover. Heel omzichtig vanwege het Corona protocol werden de skiffs in het water gelegd en nog wat onwennig de eerste roeihalen in de skiff weer gemaakt. De eerste regen na zes weken stralend Corona weer (corona, was dat niet ook iets met de zon?) kon de pret niet drukken. Intussen zijn we alweer een week aan het roeien en de opgelopen achteruitgang in roeitechniek en bootgevoel is al weer bijna goedgemaakt. Het Corona protocol van de vereniging is voor roeiers en coaches inmiddels routine geworden.

Testwedstrijden
Wedstrijden zitten er dit roeiseizoen, dat normaal tot begin juli loopt, niet meer in. Als vervanging daarvoor gaan we de komende twee maanden wat individuele testwedstrijden op de Breevaart inplannen en stemmen we de trainingen daar op af. Wedstrijd specifieke trainingen zijn immers veel leuker dan duurtrainingen. Mogelijk dat er in september en oktober een of enkele extra 2 km boord aan boord wedstrijden georganiseerd gaan worden, maar besluiten daarover worden pas in juni verwacht en zullen compleet afhangen van de dan geldende en voorziene Corona maatregelen.

Alle leden die voorlopig nog niet mogen roeien en zeilen wens ik komende tijd veel sterkte. Denk maar zo: ‘aan alles komt een eind’.

Foto collage: na ruim 6 weken eindelijk weer ongeREMd roeien

No comments yet.

Geef een antwoord