Weerribben-Wieden roeimarathon

(16 april 2019, Peter Bos)

Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa, Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit was het indrukwekkende decor van de Weerribben-Wieden roeimarathon op 6 april j.l. Een wedstrijd- en prestatietocht van 55 kilometer, georganiseerd door RV ’t Diep in Steenwijk met deelname van 90 teams.

Onze vereniging was met drie boten present. In het HC2* wedstrijdveld het team Richard Liebrechts, Peter van der Burg en Erik Hummel en in de prestatietocht Ineke Verkaaik, Erik de Kooter en Peter Bos in een C2* en een C4* met Anke Vens, Robert Scheen, Annemiek van der Ploeg, An van Veen en Rob Rijnhout.

Het was stevig doorroeien maar we konden ondertussen ook volop genieten van de omgeving. Het is toch prachtig dat we met onze marathonploeg op de mooiste plekjes van Nederland komen! We voeren door buurtschappen met namen als ‘Nederland’ en ‘Muggenbeet’ en dwars door de ‘Valse Trog’. Ook die hobbel hebben we overleefd. Iets lastiger waren de smalle doorvaarten, waar enkelboord geroeid moest worden, met als natuurlijke hindernis enkele ferme ‘rietbonken’ in het midden. Voor ons, met onze Reeuwijkse veenbonken ervaring, een uitgelezen kans om flink tijd te winnen op minder behendige teams. Bij aankomst bij RV ’t Diep werden we door de organisatie opgewacht met lokale schnaps en soep. We hebben hen gecomplimenteerd met de perfecte organisatie van dit evenement.

Het HC2 team eindigde op een vijfde plek in het wedstrijdklassement. Onze C4 en C2 belandden respectievelijk op plaatsen 4 en 10 in het prestatietochtklassement en lieten zelfs veel wedstrijddeelnemers achter zich. Verdienstelijke prestaties! De trainingen op de ergometer in de wintermaanden en de vroege voorjaarsronden op de plas hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen.

De eerste roeimarathon van 2019 zit erop, dit smaakt naar meer. We worden dit jaar verwend met nog meer van dit soort mooie tochten. Komende maand staan de Hart van Holland marathon én de 11steden al weer op het programma. Tot slot een tip voor de leden die een marathon roeien wat te gortig vinden maar het Weerribben-Wieden gevoel ook wel eens willen ervaren. Daags na de marathon organiseert dezelfde vereniging jaarlijks een toertocht van zo’n 33 kilometer!

No comments yet.

Geef een reactie