Winterlezing Volvo Ocean Race door Stefan Coppers

(15 maart 2016, Communicatie)

Wow, dat was een gave lezing! Wat een energieke en extraverte man! Zondagmiddag 13 maart j.l. nam Stefan Coppers de volle sociëteit mee in zijn persoonlijke belevenissen tijdens de Volvo Ocean Race aan boord van Team Brunel. Ondersteund door gaaf videomateriaal heeft hij uiteengezet hoe hij deze super zeilrace als “On Board Reporter” heeft ervaren.

In het clubhuis van de vereniging waanden ruim 70 mensen zich vanaf het eerste moment midden op zee in de Volvo Ocean Race. De zwaarste zeilrace ter wereld, waarbij in 9 maanden om de wereld gezeild wordt. Tijdens deze race is het een ware beproeving voor de deelnemers, met 9 man op een boot, geen douche aan boord, alleen instant voedsel en energiebars en 15 kg afvallen, een kleine 3 uur slaap per nacht, snelheden van 34 knopen, golven van 6 meter hoog en slechts 3 onderbroeken voor een etappe van 20 dagen en binnen een paar dagen alleen nog maar natte kleding. De routine met 4 uur “op” en 4 uur “af” is slopend. Staande slapen was dan ook niet raar; je bent zo moe dat je overal kan slapen!

1

Aan boord is geen enkel comfort. De leefruimte is beperkt en privacy ontbreekt. Het was voor de mediaman verboden om deel te nemen aan het zeilen, navigeren of repareren van de boot. Naast het maken van de rapportages zorgde Stefan daarom voor klussen als het eten (8x per dag), het hozen van water en het zorgen voor het juiste gewicht in de boot. In zijn eigen woorden: “hij was het wijf aan boord”! Hierdoor werd hij onderdeel van het team.

De On Board Reporter moest onder zeer zware omstandigheden zijn werk doen om een beeld te geven van de race en de situatie aan boord. Met golven van 6 meter hoog en overal zout water, een crime voor alle apparatuur, is het niet makkelijk om een goed filmpje te monteren midden op de oceaan. Stefan wilde niet alleen de zeilrace verslaan, maar vooral ook een verhaal vertellen over de deelnemers. Op deze manier wilde hij meer mensen dan alleen de superzeilfans bereiken en dat is gelukt.

Een zeer enthousiast vertellende Stefan Coppers wist op bijzonder beeldende wijze iedereen een kleine twee uur te boeien!

No comments yet.

Geef een reactie